Schlierenzauer nélkül indul az idény - Síugrás felvezető

A hétvégén kezdődik meg a férfiak számára a világkupa-szezon. A nők számára az idény majd egy héttel később indul ugyanazon a helyszínen. A világkupa futamgyőztes rekordtartó Gregor Schlierenzauert már sajnos nem láthatjuk.

FérfiakAz osztrák rekordtartó szeptemberben jelentette be, hogy befejezi a pályafutását.

Összetett pontversenyt kétszer nyert, ahogy Négysáncversenyt is. Csapatban olimpiai bajnok, 6-szoros világbajnok, 4-szeres sírepülő-világbajnok és összesen 53 vk-viadal nyertese, amely rekord a sportág történetében.

Nagy veszteség lesz a síugrás számára az ő hiánya az idei szezontól kezdve.

A hétvégén Nyizsnyij Tagilban indul útjára a 2021/22-es szezon. A selejtezőt követően két egyéni verseny szerepel a programban. Tavaly is járt itt a mezőny, akkor Halvor Egner Granerud nyerte meg mind a két futamot.

A 25 éves norvég szereplése nagy meglepetés volt az előző idényben, hiszen az előtte lévő legjobb összetett helyezése a 15. volt még a 2018/19-es kiírásban. Az elmúlt évben viszont 11 vk-győzelmet aratott, amellyel simán megnyerte a kristálygömböt.

A világbajnokságon azonban nem ment neki, dobogóra sem tudott állni. Piotr Zyla győzött a normál sáncon, míg Stefan Kraft a nagysáncon. A tavalyi esztendőben csak Európában versenyeztek, az idei évben viszont már visszatér egy ázsiai helyszín, Szapporó is.

Természetesen a szokásos versenyek nem maradhatnak el, így a Négysáncverseny is a megszokott időpontban lesz megtartva, illetve a lassan hagyománnyá váló Planica7. Legutóbb október elején versenyzett a mezőny, Klingenthalban több élversenyző szerepelt a nyári Grand Prix-n. Kobajasi Rjoju tudott nyerni, míg Granerud lett a 2., szóval nincs rossz formában a norvég. Johann Andre Forfang zárta a sort a dobogón.

A lengyelek közül Kubacki szerepelt a legjobban, hiszen a 4. lett, Stoch csak a 21. pozíciót tudta elérni. A nyolc állomásos Grand Prix sorozatot Granerud nyerte Kubacki és az osztrák Jan Hoerl előtt.

NőkA tavalyi év Nika Kriznar összetett-győzelmét hozta. A verseny viszont hihetetlenül szoros volt, 9 ponttal előzte meg a japán Sara Takanashit és 10-el az osztrák Marita Kramert.

Kramer nagyszerű szezont futott, 7 -szer tudott nyerni az összesen 13 futamos idényben. Az összetett győzelme vélhetően egy rossz ruhán ment el, ugyanis az egyik osztrák helyszínen kizárták. Egész szezonban egy 4. hely volt azon kívül a legrosszabb helyezése, és még az is belefért volna neki, hogy két fordulót kihagyott év közben.

 

Így viszont a kiegyensúlyozott Kriznaré lett a kristálygömb, aki 10 alkalommal léphetett dobogóra és ebből kettőt a legmagasabb fokán töltött annak.  

A világbajnokságon Kramer egyéniben a pódiumra sem tudott állni, míg Kriznar is csak egy 3. helyet ért el. Klingenthalban, októberben Kramer volt az első, a szlovén Ursa Bogataj a második, míg Sara Takanashi a harmadik.

A Grand Prix versenysorozatot Bogataj nyerte, így idén már rá is oda kell figyelni. Takanashi lett a második, Kramer a harmadik. Remélhetőleg az előttünk álló szezon során Vörös Virág nevével is többször találkozhatunk majd a világkupa futamokon.

A férfiak a hétvégén kezdnek Nyizsnyij Tagilban, míg a nők egy héttel később.