Három magyar érem az U23-as Eb-n!

Három érmet is szereztek a mieink a Ludovika Arénában zajló U23-as cselgáncs Európa-bajnokság második napján: Sipőcz Richárd és Vég Zsombor ezüst-, Tóth Benedek bronzérmes lett.

Nem sikerült jól a rajt a magyarok számára az Eb második napján, délelőtt az első három mérkőzést elveszítették a mieink, Czerlau Jennifer (70 kg, Miskolci VSC), Farkas Szilvia (78 kg, Győri AC) és Rajkai Róbert (81 kg, MTK Budapest) sem tudott továbblépni a második körbe.

Az első győzelmünket a nehézsúlyú címvédő, Sipőcz Richárd hozta, méghozzá magabiztos judóval, a grúz származású, osztrák színekben versenyző Borchashvili ellen. A Széchenyi Egyetem SE hatszoros korosztályos Európa-bajnoka ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol az izraeli Kompaniez várt rá.

Ricsi a folytatásban is ellenállhatatlan volt, rövid idő alatt ipponnal lépett túl az izraeli judóson, majd látványos dobással győzte le a szlovák Fizelt. Gyimes Nikolett tanítványa pályafutásának nyolcadik Európa-bajnoki döntőjébe jutott be, a korábbi hétből hatot meg is nyert, legutóbb 2017-ben, még az ifik között fordult elő, hogy fel tudták tartóztatni.

Ezúttal az orosz Jendovickij vállalta a feladatot, hogy megpróbálkozik ezzel, és heroikus küzdelem végén sajnos sikerült is neki: a hosszabbítás harmadik percének végén le tudta dönteni magyar ellenfelét. A húsz esztendős Sipőcz Richárd pályafutásának nyolcadik utánpótlás Európa-bajnoki érmét szerezte meg, sorozatban harmadszor volt döntős az U23-as Európa-bajnokságokon. S még jövőre, sőt, azután is szerepelhet ebben a korosztályban...

A 81 kilogrammosoknál két vasat tartottunk a tűzben, Tóth Benedek (MTK Budapest) a bolgár Kaliszterszki ellen kezdett, s végül intésekkel jutott tovább. A negyeddöntőben alaposan megdolgozott az ukrán Szvidrakkal, s végül a meccs nyolcadik percében sikerült is eldobnia.

Következett az elődöntő, a grúz Akalkacival. Ez az összecsapás is hosszabbításba torkollott, de végül Akalkaci bírta jobban szusszal, s be tudta húzni a győzelmet. Benedek így a bronzéremért léphetett tatamira az azeri Tckaev ellen. Gyorsan, már az első fél percben vazaris előnybe került a magyar judós, s végül meg is tudta őrizni az előnyét! Tóth Benedek 2019 után másodszor is felállhatott az U23-as Európa-bajnoki dobogó harmadik fokára!

A 100 kilogrammosoknál Vég Zsombor igyekezett kárpótolni önmagát, hiszen néhány hete a koronavírus miatt nem léphetett tatamira az olbiai junior-világbajnokságon. A Ceglédi VSE fiatalja erőnyerőként rögtön a legjobb nyolc között kezdhetett, az ukrán Vehera pedig nem tudta megnehezíteni a dolgát, ipponnal jutott be az elődöntőbe.

Ott keményebb ellenfelet kapott, de végül a törökök kétszeres junior-világbajnoki ezüstérmese, Mert Sismanlar ellen is győzni tudott, vazaris vezetésével nem tudott mit kezdeni a török.

A fináléban a grúzok egyik nagy reménysége, a budapesti felnőtt világbajnokságon bronzérmes, junior-világbajnok Ilja Szulamanidze volt Vég Zsombor ellenfele. Álomszerűen kezdett a ceglédi judós, dobására vazarit kapott, ám a folytatás már nem nekünk tetsző módon alakult, előbb a grúz egyenlített, majd a győzelmet is meg tudta szerezni.

Vég Zsombor egy nagyon szépen csillogó Európa-bajnoki ezüstéremmel zárta a budapesti kontinensbajnokság egyéni küzdelmeit.

 Forrás: MJSZ