Laver-kupa előzetes

A világválogatott és Európa legjobbjainak összecsapása még 2017-ben indult útjára. A tornát a teniszvilág Ryder-kupájának tartják. Az eseményt eddig mindig az európai csapat hozta, idén azonban talán minden eddiginél nagyobb eséllyel vághat neki a világválogatott.

Idén Bostonban csap össze a teniszvilág legjava. A 2017-ben indult verseny azonnal nagyon népszerű lett, az ATP-nek nem is volt más lehetősége, mint hivatalos eseménnyé nyilvánítani, igaz ranglista pontot nem lehet érte kapni.

A tét nem kicsi, hiszen a győztes csapat minden tagja 250 ezer dollárral lehet majd gazdagabb.

Az első napon egy győzelemért egy pont jár, a másodikon kettő, míg a harmadikon három pont. A mérkőzések két nyert szettre zajlanak, 1-1-es játszma állás után tíz nyertes pontra zajló rövidítés következik. Az az együttes nyeri versenyt, aki eléri a 13 pontot, míg 12-12-nél egy nyertes játszmára zajló páros dönt.

A torna névadója Rod Laver, aki máig az egyetlen férfi teniszjátékos, aki egy évben mind a négy Grand Slam-tornát meg tudta nyerni az Open érában.

Roger Federer a verseny egyik ötletgazdája, kimondottan a golf Ryder-kupájából merítette az ihletet.

A két csapatot az eddigi összes eseményen Björn Borg és John McEnroe irányította. A helyetteseik is mindig Thomas Enquist és Patrick McEnroe voltak. Ezelőtt Prágában, Chicagóban és Genfben rendezték meg a tornát, míg idén a már említett Bostonba látogatnak el a versenyzők.

Az idei esztendőben a nagy hármas egyetlen tagja sem fog részt venni a tornán különböző okok miatt, így most van a legnagyobb esélye a világválogatottnak, viszont ez nem azt jelenti, hogy ők lennének a favoritok.

Az európai csapatot ugyanis Danil Medvegyev, Sztefanosz Cicipasz, Alexander Zverev, Andrej Rubljov,Matteo Berretini és Casper Ruud fogja alkotni.

Mindegyik játékos a top 10-ben található meg, míg a világválogatottnál mindenki hátrébb van rangsorolva. Könnyen lehetne ebből leszűrni, hogy sima győzelem várható az európaiaktól, azonban ha ránézünk a másik csapat felállására, nem ez a helyzet.

Félix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, Diego Schwartzman, Reilly Opelka, John Isner és Nick Kyrgios nem mondhatóak kis névnek.

Annak fényében pedig főleg nem lehet a ranglistára alapozni, hogy 2019-ben John Isner, az akkori 20. helyével állt a legjobb helyen a ranglistán a világválogatottban, míg a mostani, 22. helyével csak az utolsó előttinek számít a csapatban.

Az akkori összecsapás pedig 13-11-re nyerte Európa, tehát a végletekig kiélezett volt. Az előbb említett rutinos amerikait vélhetően az összes páros meccsen pályára küldik majd, mivel eddig három győzelme és nulla veresége van az esemény eddigi történetében párosban.

A szabályok erre lehetőséget is adnak, hiszen az egyéniben mindenkinek egyszer pályára kell lépni, viszont párosban a 6 játékosból csak 4-nek kell játszania és mindhárom nap rendeznek páros találkozót.

Így jól lehet taktikázni, ha valakinek a páros nagyon fekszik. Ebben pedig a világválogatott erősebb lehet, így lehet izgalmas a párharc. A Laver-kupa már eddig is felejthetetlen tenisz élményeket adott az eddigi rövid történelme során, hiszen itt párosozott együtt Rafael Nadal és Roger Federer többek között.

Az idei Laver-kupát szeptember 24. és 26. között rendezik meg Bostonban.