Sporttörténelmi győzelem a nőknél, őrségváltás a férfiaknál - US Open 2021

A fenti egy mondat jól érzékelteti az amerikai nyílt teniszbajnokságon történteket. A nőknél egy selejtezőből érkező játékos tudta megnyerni a tornát, amire nem volt példa korábban. A férfiaknál pedig Djokovic lába alól az utolsó meccset csúszott ki a talaj. 

Női tornaA hölgyek kapcsán több szempontból is a selejtezőtől kell kezdeni a verseny áttekintését. A kvalifikációban négy magyar játékos is elindulhatott.

Gálfi Dalmának sikerült feljutnia életében először a főtáblára. Emma Raducanu mindhárom selejztezős találkozóját játszmaveszteség nélkül hozta le. A főtáblán Gálfi Dalma az első körben kikapott Petra Martictól.

A csillaghullás pedig a harmadik fordulóban kezdődött.A világelső Ashleigh Barty Shelby Rogers ellen kapott ki döntő szett rövidítésben, emellett Naomi Oszaka és Petra Kvitová is ekkor búcsúzott. Emma Radunacu viszont folytatta magabiztos menetelését. A legjobb nyolc között az a Belinda Bencic sem okozott gondot, aki előtte lévő fordulóban a Grand Slam-győztes Iga Swiateket ejtette ki.

Az elődöntőben Maria Sakkari jöhetett, de ő sem tudott játszmát lopni Radunacutól. A döntőben Leylah Fernandezzel találkozhatott, akinek szintén ez volt eddigi élete lehetősége. A US Open előtt összesen négy találkozót nyert Grand Slameken. Fernandez skalpjai sem voltak kisebbek, hiszen ő Oszakát, Kerbert Szvitolínát és Szabalenkát győzte le.

A döntőben viszont az addig hibátlan Raducanu nem rontott és játszmaveszteség nélkül húzta be a US Opent.

A győzelme több szempontból is egyedülálló. Az Open éra kezdete óta ő volt az első teniszező, aki a selejtezőből meg tudott nyerni egy Grand Slam tornát. Emellett egyetlen egy szettet sem bukott el, amire legutóbb 2014-ben volt példa a nőknél a US Openen, de akkor Serena Williamsnek nem kellett selejtezőt játszania. Raducanu első női brit GS győztes 1977 óta. A világranglistán a 150. helyről pedig a 23. helyre kapaszkodott fel a 18 éves játékos.

Férfi torna

A selejtezőben itt nem volt magyar érdekelt viszont a főtáblán, alanyi jogon ott volt Fucsovics Márton. Sajnos számára hamar véget ért az amerikai nyílt teniszbajnokság. Hosszú sorozat szakadt meg, hiszen a 2019-es US Open óta minden GS tornán legalább egy találkozót nyert.

Azonban azt túlzás nélkül lehet állítani, hogy a verseny legkiélezettebb mérkőzősén esett ki. A döntő játszma rövidítést 15-13-ra nyerte meg Seppi, úgy hogy mindkét játékosnak több mérkőzéslabdája is volt.

A verseny első fordulója nagyon sok kiemeltnek jelentette a végállomást. David Goffin, Casper Norrie, Fabio Fognini, Lorenzo Sonego, Alex de Minaur és Pablo Carreno Busta is nyertes mérkőzés nélkül mehetett haza.

A folytatásban a harmadik forduló volt vízválasztó. Ebben a körben ugyanis Denis Shapovalov, Sztefanosz Cicipasz és Andrej Rubljov is kikapott.

Novak Djokovics és Dannyil Medvegyev viszont magabiztosan menetelt a döntőig vezető úton. Jöhetett a finálé, amelyen az volt a kérdés, Djokovics meg tudja-e csinálni a naptári Grand Slamet Rod Laver után először. Végül nem sikerült a szerb küldetése.

A vereség nem csak ebből a szempontból fájhat, mert így nem tudott ellépni Nadaltól és Federertől a GS győzelmek tekintetében sem. Mindhárom legenda továbbra is húsz sikerrel áll. Medvegyev viszont sok próbálkozás után megszerezte az első trófeáját.