Hosszú évek gyümölcse

A mai nyitóünnepséggel hivatalosan is elstartol a 2021-re halasztott ötkarikás játékok. Az, hogy ez megtörténhet, az hosszú évek munkájának és igen komoly csapatmunkájának az eredménye. Gondoltad volna, hogy nem mindegy, mekkora szobák vannak a sportolókat is elszállásoló faluban?

Miután 2013-ban eldőlt, hogy Tokióban rendezik meg a 2020-as ötkarikás játékokat (amelyet az idei évre halasztottak), szinte azonnal el is kezdődtek a munkálatok a japán fővárosban. Elvégre meg kellett tervezni a valaha volt egyik legnézettebb televíziós közvetítést, egy teljes falut fel kellett építeni, stadionokat és helyszíneket is létre kellett hozni vagy felújítani. Mondhatni, akadt bőven dolog.

Igen szigorú követelményeknek kell megfelelnie a városnak.

Például az olimpiai falunak akár 16 ezer embert is el kell tudnia szállásolni, és az sem mindegy, hogy mekkora szobákban: az egyszemélyeseknek legalább kilenc, míg a kétszemélyeseknek legalább tizenkét négyzetméter nagyságúaknak kell lennie.

Továbbá a falunak rendelkeznie kell áruházzal, bankkal, fodrász üzlettel vagy éppen postával is.

Ilyenkor előfordul, hogy már meglévő helyszíneket is használnak. Ilyen például a Tokyo Metropolitan Gymnasium, amelyet az 1964-es olimpián is igénybe vettek.

A játékokat 42 helyszínen rendezik, és mindegyiknek szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Például tartalék energiaellátó rendszerrel kell rendelkeznie a közvetítések, a média, vagy épp a különböző technológiák zavartalan működése érdekében.

Valószínűleg nem újdonság, hogy világszerte több milliárdan nézik a nyári játékokat. Azt viszont gondoltad volna, hogy a bevételek 73 százaléka a tévés jogokból jön? Azért, hogy ne maradjon le a néző semmiről több, mint ezer kamerát használnak majd és mintegy 3600 mikrofont a különböző helyszíneken. Amennyiben még több érdekességet szeretnél megtudni, úgy érdemes megnézni az alábbi videót.