Csodatúra a Bükkben

A Bükk minden évszakban lenyűgöző helyszín, ha egy kiadós kirándulásra vágysz. Az Északi-középhegységben lévő nemzeti park hegyes-dombos vidéke csábító nyári túrára invitál.

Érdekesség, hogy a hegység a környék legjellemzőbb fájáról kapta a nevét. Ennél már csak az lehet meglepőbb, hogy alapkőzetei észak-afrikában keletkeztek a Tethys-óceán szegélyén. Tehát ez az egyetlen nem vulkanikus eredetű hegység hazánkban.

Az alábbi videó gyönyörű drónfelvételein megfigyelhető a domborzat sokfélesége, s az is, ahogy a meszes, agyagos és bazaltrétegek egymásra rakódtak.

Régészeti kutatások során kiderült, hogy már az őskorban is éltek emberek ezen a területen.Erről árulkodnak többek közt a Bársony-házi szakócák.

Az 1100-nál is több barlang jelentős része könnyen megközelíthető, és képzettség nélkül is bejárható. Ebben a hőségben pedig kifejezetten jólesik egy séta a hűvös helyen.

A hegység legmagasabb pontja Istállós-kő, a maga 959 méterével.

Az ország legmélyebb barlangja is itt található, a 274 méter mély Bányász-barlang.

A Bükki Nemzeti Parkban állatokkal is találkozhatsz! A hely saját YouTube-csatornát üzemeltet, melynek legfrissebb felvételén például egy gímszarvas tehén és az egy hónapos pettyes borja bukkan fel legelészés közben.

Elégedettnek tűnnek. Ennél már csak a következő videó érdekesebb, ahol parádés felvonuláson mutatják meg magukat a legkülönfélébb állatkák.

Már csak ezért is megéri ellátogatni erre a csodálatos környékre. Egyvalamire azonban készülj fel, ha az Északi-középhegységbe indulsz! Ez az ország legcsapadékosabb és leghűvösebb területe. Gondoskodj a megfelelő ruházatról!

A vízesések, patakok, barlangok és a különleges élővilág egy részét akár az erdei kisvasúttal is meglátogathatod. Kellemes kikapcsolódást!