„Rúgd a bőrt” a vásznon

Természetesen a legnézettebb sportág, a labdarúgás nem maradhat ki a filmiparból sem. Azonban azáltal, hogy Hollywood inkább az Amerikában népszerűbb sportokból csinált kasszasikereket, elég kevés olyan film készült a fociról, amely a világ minden táján ismert lett.

Menekülés a győzelembe (1981)

A második világháború közepén Németország egy propaganda-célzattal létrejött barátságos futballmérkőzésre kényszeríti hadifoglyait nemzeti válogatottjával Franciaországban.A fociőrült Steiner hadnagy kiváló játékosokat választ ki a foglyok közül. A találkozó jó lehetőség, hogy a fogolycsapat tagjai megszökjenek Párizsban a francia ellenállók segítségével. A filmben remekül megtalálták az egyensúlyt a profi színészek és a labdarúgó legendák között, így játszhatott együtt Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé és Bobby Moore. Nekünk, magyaroknak a hab a tortán, hogy a mérkőzés jeleneteit a régi Hidegkúti Nándor Stadionban filmezték.

 Csavard be, mint Beckham (2002)

A film címe hatalmas marketingfogásnak bizonyult, hiszen David Beckham reklámértéke hihetetlen magas volt már 2002-ben is, és ugyan csak egy rövid jelenet erejéig lehetett látni, az embereket bevonzotta a mozikba. Maga a történet már akkor rávilágított komoly társadalmi jelenségekre. A cselekmény középpontjában két 18 éves barátnő áll, akik imádnak focizni, de teljesen más családi háttérrel rendelkeznek. Jess indiai származású, szülei ellenzik, hogy a lány focizzon. Jules-t ugyan támogatják a szülei, de tudja, ha a sportból akar megélni, akkor hátat kell fordítania mindenkinek, és Amerikába kell költöznie, hiszen ott már akkor is egész jól megfizették a női labdarúgókat az átlaghoz képest.

 Góóól! (2005)

Santiago Munez egy szegény mexikói bevándorló Los Angelesben, aki alkalmi munkákból él.Minden vágya, hogy profi labdarúgó váljon belőle. A tehetséges srácot meglátja játszani a Newcastle United egyik játékosmegfigyelője. Santiago megkapja a lehetőséget, hogy bizonyítson az angol klubban, de ez számos áldozattal jár. Nem könnyen, de végül sikerül beilleszkednie új csapatába és elindul egy fényes pályafutás. A filmben olyan nagy sztárok is feltűnnek, mint a Premier League valaha volt legeredményesebb játékosa, Alan Shearer.

 Góóól 2 (2007)

Santiago annyira jól teljesít a Newcastle-ben, hogy a Real Madrid leigazolja. A focista a párjával együtt Spanyolországba költözik. Igazi sztárként kezelik Madridban, fürdik a népszerűségben és a pénzben. A pályán rendben alakulnak a dolgok, de a hirtelen jött siker kihatással van a magánéletére. Amikor már kezd kicsúszni az irányítás a kezéből, akkor kell lejátszania élete legfontosabb mérkőzését. Ez a film sem szűkölködik labdarúgó sztárokban, hiszen a Real Madrid „Galaktikusai" – Beckham, Zidane, Casillas és a többiek – mind feltűnnek a vásznon.