Állatok a pályán: Egyik kutya, másik eb

A sport nagy általánosságban az emberi faj privilégiuma, amely ló- vagy agárversenyhez még csak-csak alkalmaz állatokat, de nagyrészt megtartjuk magunknak ezt a szórakozást. A történelemben azonban akadt egy-két jószág, amelyek megelégelték a humán túlerőt, és sportolói erényeiket csillogtatták a mérkőzéseken. Sorozatunk első részében a játéktérre tévedt kutyákat idézzük fel.

Egészen friss történet a Magyar Kupából: egy gárdonyi kiskedvenc megörült annak, hogy hazánk egyik legjobb csapata, a MOL Fehérvár látogatott a községükbe, s azonnal bizonyítani akart a piros-kék klubnak.A játék megállt, így a fehérvári szakmai stáb megfigyelhette a négylábú félpályás sprintjét, aki gyönyörű testcsellel csapta be Rus Adriánt, majd rávetette magát a labdára is. Hibátlan produkció volt, kissé érthetetlen, hogy miért nem kínáltak szerződést a kutyának.

Egy 1985-ös angol Sunday Cup-meccset azonban nem szakítottak félbe olyan apróságok miatt, mint egy állat jelenléte. A Knave of Clubs kettő-nullás hátrányát próbálta ledolgozni a Newcastle Town otthonában. A Knave támadója zavartalanul lőhetett, de gyenge kísérlete jócskán célt tévesztett volna...Érkezett azonban egy hősies spániel, aki jókor volt jó helyen, és nagyszerű fejessel góllá avatta az egyébként felejthető lövést.A meccset azonban így is a Newcastle Town nyerte, a kutyafáját!

A futballvilág talán leghíresebb kutyája az 1962-es chilei vb Anglia-Brazília nyolcaddöntőjén tette tiszteletét. A hívatlan betolakodót az angolok középpályása, Jimmy Greaves kergette a gyepen, majd, amikor már elkapta, az állat bosszút állt: nemes egyszerűséggel lepisilte a játékos kezét.A brazilok egyik legjobbja, Garrincha (pardon, Manoel Francisco dos Santos) annyira eksztázisba jött a látványtól, hogy megtartotta az ijedt négylábút, s a társgólkirályi és világbajnoki címe mellé egy szőrös szuvenírrel is gazdagodott a tornáról, akinek a Bin nevet adta.