Callanetics torna bemutatása

A mozgásforma kitalálójáról, az amerikai fitneszszakemberről, Callan Pinckney-ről kapta a nevét. Pinckney veleszületett gerincbetegsége és életmódja mozgásképtelenséggel fenyegette, ezért saját testi tapasztalatait figyelembe véve dolgozta ki rendszerét, a Callanetics-et, amely nem más mit a szép, feszes test felépítését elősegítő edzésmódszer, az egyik leghatékonyabb alakformáló és testtartást javító torna.

A torna során elsősorban a mélyen fekvő izmok dolgoznak, mely nagyban segíti a gerinc feszítő izmainak, valamint a derék környékén, a medenceöv belső részén lévő gerinc menti izmok erősödését. Ezáltal megelőzhetőek a derék és hátfájások, illetve mérsékelhetőek a már kialakult fájdalmak.

Nagy figyelmet szentel a comb izmainak erősítésére, mellyel enyhíti, illetve megszüntetheti a térdfájdalmakat.

A mozgássor balett alapokra épített gyakorlatokból és jóga elemekből áll, amelyet magas ismétlésszámmal, a mozgáspálya véghelyzetében kis mozgástartományban kell végezni.

 A főként erősítő és stretching gyakorlatokból álló program célja a fittség növelése, az önkontroll javítása, és a test ellazítási képességének növelése. Az alakformáló hatás az izom feszessé tételével jön létre, a fogyás a végtagok körfogat csökkenésében nyilvánul meg.

Mindemellett rendszeres gyakorlással megelőzheti vagy mérsékelheti a derék-, hát-, és térdfájdalmakat, a csontritkulást és meszesedést.

Összességében ez egy olyan speciális testformáló módszer, mellyel rövid idő alatt javíthatunk alakunkon, testtartásunkon, jelentős hatással van közérzetünkre, kondíciónkra. A callanetics rehabilitációs célra is használható, gyakorlatait a gyógytornászok is szívesen alkalmazzák.

A torna ajánlott mindazoknak, akik csendesebb, nyugodtabb mozgásformára vágynak, szeretnének karcsúbbak, feszesebbek lenni. Továbbá mindazoknak, akiknek a műtétek utáni rehabilitációs idő csökkentésére, csípő- és térd ízületi fájdalmak enyhítésére, gerincproblémák kezelésére az orvosok javasolják.