Nordic walking gyorstalpaló

Tudtad, hogy a nordic walking-ot a sífutás, a biatlon és az északi összetett sportolóinak fejlesztettek ki, hogy nyáron is tudjanak edzeni? Az új sportág nemzetközi szövetsége 2001-ben alakult, míg a gyakorláshoz szükséges speciális botot, egy finn cég, az Exel gyártotta.

A nordic walking előnye, hogy a technikája megegyezik a sífutás mozgásával és könnyen megtanulható. A bot használatával a felső- és alsótest között egy diagonális mozgásminta jön létre, ezáltal a gyaloglás sebessége és magának az edzésnek a hatékonysága növelhető.

További előnye, hogy kisebb terhelés jut a lábra, ami nagyon jó hír a térdproblémával küzdőknek. Kutatások során igazolták, hogy a járás egyes és kettes támaszfázisában lényegesen kevesebb erőhatás éri az izületet. Kezdőként érdemes egy sík, aszfaltos terepen gyakorolni.

A megfelelő botméret kiválasztásához húzd ki magad, és állj egyenesen. A bot markolatát fogva a felkarod és az alkarod 90°-ot zárjanak be. Létezik nem teleszkópos és teleszkópos bot is.

Az előbbi előnye, hogy könnyű, merev és nincs benne mozgó alkatrész, így nem igényel különösebb karbantartást. Léteznek teljesen alumínium és alumínium-karbon ötvözetű botok. Minél nagyobb a karbon tartalom, annál könnyebb és merevebb lesz a termék.

Teleszkópos botot akkor érdemes választanod, ha számít, hogy mennyi helyet foglal például a csomagtartóban, tömegközlekedésen. Illetve, ha többen használnátok egy botot, de különböző magasságúak vagytok, akkor mindenki a neki megfelelő méretre tudja állítani.

A hátránya, hogy nehezebb, illetve mivel állítható, ezért az esős, sarasabb napok után érdemes szétszedni, kiszárítani és áttörölni. Ettől egyáltalán nem kell tartanod, gyorsan és egyszerűen kivitelezhető és így lesz hosszantartó a bot élettartama.

Ha szívesen kipróbálnád ezt a mozgásformát, keress a közeledben tanfolyamot, élménytúrát, vagy tájékozódj a magyar Nordic Walking Akadémia anyagai között.