Hatha jóga

A különféle jógatípusok közül a Hatha jóga a legteljesebb, mert magában foglalja a jóga valamennyi gyakorlati elemét, vagyis a meditációt, az ászanákat (testtartásokat), a pránájámát (légzőgyakorlatokat) és a relaxációt.

A Hatha jóga az egyik legismertebb jógairányzat, amely főleg nyugaton vált népszerű mozgásformává  

Az elnevezése a Nap és a Hold szavakból áll össze ("ha" jelentése Nap, a "tha" jelentése Hold). Célja kiegyensúlyozni a Nap és Hold jellegű energiákat a szervezetben.

Eredetileg a Rádzsa jóga egyik ága volt, mára azonban önálló, a testi és szellemi egészség megőrzésére törekvő jógarendszert alkot. Feladata a csakrák (energiaörvények) megtalálása és aktiválása révén életre kelteni a kundalinit (a szunnyadó szellemi energiát).

Tehát a Hatha jóga fő célja az egyensúly és a harmónia elérése  

Ezt úgy célozza meg, hogy rendszeres gyakorlással az ember dinamikus egységet alakít ki fizikai, érzelmi, mentális és spirituális síkon is. A Hatha-jóga filozófiája szerint ugyanis akkor van tökéletes egészség, ha az ember fizikai, érzelmi, szellemi és spirituális szinten is egyensúlyban van.

A Hatha-jóga gyakorlatsorai:

  • átmozgatják az egész testet, izomerősítő és nyújtó hatással bírnak,
  • masszírozzák a belső szerveket,
  • serkentik az emésztést, a kiválasztást és a méregtelenítést,
  • idegrendszer működését serkentik a gerinc az idegpályák és a fej mozgatása által,
  • harmonizálják a hormonrendszert a belső elválasztású mirigyek aktiválásával,
  • kiegyenlítik az energiaáramlást a csakrák aktiválásával,
  • átmozgatják és felfrissítik egész szervezetet (izomzat, belső szervek, energetika, tudat szint).

A foglalkozásokat rendszeresen végezve elegendő mechanikai és energetikai inger adható a test és a tudat egészségének megőrzéséhez, illetve az egészség visszaállításához.

Gyakorlásra fel!