A jóga hatása a gyerekekre

Cikksorozatunk előző részében a jóga eredetéről, rendszeréről volt szó. Ebben a részben azt taglaljuk, hogy vajon a gyerekekre, fiatalokra milyen pozitív hatással bírhat ebben a rohanó világban.

Közismert, hogy a jógát rendszeresen gyakorlók körében olyan pozitív változásokról számolnak be, amelyek mind testi, lelki, szellemi és szociális egészségük terén is megmutatkoznak. Ez igen figyelemreméltó dolog, hiszen a mai kor embere számos civilizációs betegségben szenved.  

De nem csak testi, hanem lelki eredetű, úgynevezett pszichoszomatikus problémákkal is küzd. Sajnos ezek a negatív hatások már a fiatalabb generációkat is utolérték. A mozgásszegény életmód, szorongás és depresszió, valamint a függőségek, szenvedélybetegségek világát éljük.

Pedig a mozgás az, amely segít megszabadulni a stressztől, a feszültségtől, általa termelődnek olyan hormonok, amelyek a boldogságérzetért felelősek. Nemcsak hangulatjavító hatása ismert, hanem összességében jó hatással van valamennyi szerv működésére, kezdve a keringési rendszertől az anyagcserén át az idegrendszerig.

A mozgás maga az élet, az élet maga a mozgás. A felnőttek és gyermekek legtermészetesebb életmegnyilvánulása.  

Mindemelett a mai gyerekeknél, fiataloknál sajnos egyre nagyobb arányban megfigyelhetőek a gerinc elváltozásai, és az ebből adódó egyéb problémák. Hanyag tartás, gerincferdülés, derékfájás, fáradékonyság, koncentrációzavar.

Mit tehetünk ellenük?  

Fontos lenne megtanítani nekik a helyes testtartást, ösztönözni őket az iskolai órák közötti mozgásra. Figyelmet kell fordítani a törzsizomzatuk megerősítésre, és lehetőség szerint megismertetni velük a jógát.

Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon miért hasznos a gyerekeknek a jóga?

Gondoljunk csak bele, hogy a mai rohanó, ingerdús környezetben adva van a jóga eszköztára, amely segít az elmét lecsendesíteni, hiszen erre a gyerekeknek is egyre nagyobb szükségük lenne. A jóga nagyon hatékony a feszültségek, a stressz, az elfojtott érzelmek oldásában.

Mindemellett olyan mozgásforma, amelyben egyszerre érvényesül az izomerősítés és a nyújtás. A játékos gyermekjóga ezen túlmenően kiválóan fejleszti a testsémát, a percepciót, a memóriát, a gondolkodási műveleteket; és a gyermek figyelmének, verbális és emocionális képességeinek fejlődésében is szerepen van.