Csonthártyagyulladás a sípcsontban

A futósérülésekről szóló cikksorozatunk előző részeiben az Achillest, és a térdet érintő elváltozásokkal foglalkoztunk. Mai írásunkban a csonthártyagyulladás kialakulásáról lesz szó.

A futás szerelmesei a nagy mechanikai stressz miatt gyakran szenvednek különféle sérülésekkel. A sípcsont csonthártyáján kialakuló gyulladást – mint sok egyéb fájdalmat – jellemzően biomechanikai eltérés, a nem megfelelő bemelegítés vagy annak hiánya, a nagyon kemény talaj, a rossz futótechnika, vagy éppen a rossz lábbeli okozza.

De kialakulásában gyakran a láb izomegyensúlyának hiánya, lúdtalp jelenléte vagy a core izomzat instabilitása játszik szerepet.
Tünetek:A sípcsont egy hosszú csöves csont, így annak csonthártyája túlerőltetés hatására könnyen be tud gyulladni. A gyulladással érintett csont fáj, legtöbbször már nemcsak egy kis pontban, hanem a csonthártya egy nagyobb kiterjedésű részén. Az érintett, gyulladt csont akár már érintés hatására is fájdalmas és duzzanat is kísérheti.

Kezelés:

  • hagyd abba az edzést
  • alkalmazd az otthoni RICE terápiát: REST – pihentetés, ICE – hűtés, COMPRESSION – kompressziós kötés, ELEVATION – felpolcolás
  • fordulj orvoshoz, ha otthoni kezeléssel sem múlik
  • végezz gyógytorna feladatokat az izomegyensúly javítása érdekében
  • használj szükség esetén gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót
  • végezz önmasszázst, stretchinget

Visszatérés:A gyógyulást követően el lehet kezdeni az edzést, de csak nagyon óvatosan és a fokozatosság elvét figyelembe véve. A lábnak újra meg kell szoknia a terhelést, ezért az első időben rövidebb távokat, kisebb intenzitással érdemes futni, majd lépésről-lépésre haladni a terhelés emelésében. Néhány hét után lehet csak visszatérni a megszokott edzésprogramhoz.

 Az embernek jó tisztában lennie a figyelmeztető jelekkel, és persze a teljesítőképessége határaival. A kevesebb néha több elvet sosem szabad szem elől téveszteni!