Futótérd

Aki tapasztalt már a térde elülső oldalán jelentkező fájdalmat, az tudja, hogy milyen kellemetlen sérülésről van szó. De mit is jelent az, ha valakinél Patellofemorális stressz-szindrómát diagnosztizálnak?

Tudtad, hogy a comb külső oldalán fut egy erős, kötőszövetes lemez (Tractus Iliotibialis), amely a térdünk hajlítása, nyújtása során hozzáér a combcsontunk külső részéhez? Ha ez a szalag túl feszessé válik, akkor könnyedén irritációt okoz, amely gyulladáshoz vezet.

Tehát a kiváltó okok között - mint sok más sérülés esetén is -, a túlterhelés, az izomegyensúly felbomlása, bizonyos izmok gyengesége vagy túlzott feszülése áll. A futótérd egy olyan mozgás beszűkülést okozó elváltozás, mely során a térdizület mozgásakor a térdkalács erőteljesen a combcsont végéhez dörzsölődik.

A futótérd szindróma pedig idővel porcleváláshoz is vezethet.  

Ha lépcsőzésnél, vagy lejtőn való futásnál a térd elülső oldalán vagy a térdkalács mögött fájdalmat érzel, elkezdhetsz gyanakodni. Nehézséget okozhat a máskor egyszerűnek tűnő guggolás, vagy már a térd hajlítása is.

A térdizület környékén duzzanat is kialakulhat, de kellemetlen ropogó hangot is tapasztalhatsz.  

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalod, fordulj ortopéd szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok után felállítja a pontos diagnózist. Javasolt a fájdalom elmúlásáig pihenni, illetve borogatás, szükség esetén fájdalomcsillapító alkalmazása.

A rehabilitáció pihenő szakasza után kezdődhet újra a munka, aminek a középpontjában a nyújtás, lazítás áll, valamint a gyenge izmok funkcionális erősítése. A személyre szabott gyakorlatokért érdemes gyógytornászt, mozgásterapeuta szakembert megkeresni, akinek a segítségével biztonsággal sajátítható el a megfelelő gyakorlatsor.

A cikkben található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez.