Derék dolgok

A hátfájás manapság népbetegségnek számít. A rendszeresen sportoló emberek körében, különösen a futóknál gyakori a hát alsó részének fájdalma. Cikkünkben a panasz hátteréről, tüneteiről, kezeléséi lehetőségeiről lesz szó.

Okok:A deréktáji szakasznál jelentkező fájdalom hátterében gyakran a nem megfelelő biomechanika áll, futók esetén a helytelen futótechnika okozhat hosszú távon panaszokat. A felbomlott izomegyensúly, vagy bizonyos izmok túlfeszülése is hozzájárulhat a kellemetlen tünetek kialakulásához.

Mindezt tovább ronthatja a nem megfelelő terep, vagy az elhasználódott lábbeli is. A fent említett okok miatt a csigolyák közötti porckorongokra nagy nyomás hárul, ennek egyenes következménye lehet a gyulladás, akár porckorongsérv is. Idegi érintettség esetén isiász is jelentkezhet.

Tünetek:A hát alsó részén jelentkező fájdalom, vagy izommerevség, amely akár az alsó végtagba is kisugárzik. Nem csak mozgás hatására jelentkezhetnek a tünetek, hanem fekvés, ülés, séta esetén is. Gyakori még a lábakban jelentkező zsibbadás, gyengeség érzet.

Tippek:

  • Fontos a futást egy könnyű dinamikus bemelegítéssel előkészíteni, míg az edzés végén egy hosszabb nyújtást beiktatni.
  • Érdemes az edzések helyszínét is váltogatni, hiszen a túl kemény vagy egyenetlen terep sem kedvez a hátfájósoknak.
  • Fontos a lábfej típusa, testsúly, edzések gyakorisága szerinti helyes lábbeli megválasztása és elhasználódás esetén, annak cseréje.
  • Futóedzés mellett erősítő edzéseket is kell végezni, ezen belül a törzs erősítésére külön hangsúlyt kell fektetni.

 

 Ha mindezek után a panaszok továbbra is fennállnak, szakorvoshoz kell fordulni. Enyhébb tünetek esetén javasolt gyógytornász segítségét is igénybe venni. Komolyabb fájdalomnál az orvos további vizsgálatokat végez, illetve terápiát javasol.  

A cikkben található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez.