Edzéssel a csontritkulás ellen

Tudtad, hogy a csonttömeg építéséhez, illetve annak megőrzéséhez önmagában még nem elegendő a megfelelő táplálkozás? A testedzés is legalább ilyen fontos! Cikkünkben az edzés csontozatra gyakorolt hatásáról lesz szó.

A csontritkulás megelőzésének legjobb módszere, ha már fiatal korban elkezded építeni a masszív csonttömegedet. Ehhez egyrészt kiegyensúlyozott táplálkozásra, másrészt adekvát edzésre van szükséged.

Felnőttkorban többnyire már a megőrzésé a szerep  

Ehhez megfelelő kalciumbevitelre és súlyzós edzésre is szükség van. Számos kutatás igazolta, hogy a mozgás nagyban hozzájárul a csonttömeg építéséhez és megőrzéséhez bármely életkorban. A rendszeresen végzett súlyzós edzésről pedig már bebizonyosodott, hogy növeli a csonttömeget, ehhez már heti két-három alkalom elegendő.

Ennek az az oka, hogy a súlyzós edzés serkenti a csontépülést és segít a kalcium megőrzésében, alapvetően azokban a csontokban, amelyek a súlyt tartják. Az izmok ereje, amelyek a csontot mozgatják, stimulálják a csontképződés folyamatát. Ebből következik, hogy minden olyan gyakorlat, amely erőhatással van a csontokra, erősíti azt.

A csontozat építésére legmegfelelőbb edzések közé sorolják a súlyzós edzésen kívül a sétálást, lépcsőzést, és a futást. Számos kutatás igazolta, hogy az inaktív 50 éve feletti nők nagyobb arányban szenvedhetnek csontritkulásra visszavezethető törést, mint azon társaik, akik hetente végeznek testsúlyterheléssel járó testmozgást.

Futóknak jó hír, hogy idősebb és fiatalabb nők esetén is növeli a láb csontjainak erősségét. Végezetül arról se feledkezzünk meg, hogy összességében a sport erősíti az izmokat, fejleszti a koordinációt és az egyensúlyt is.

A csontritkulást „néma betegségként" is nevezik, hiszen sok esetben az első tünet a csonttörés. Ezért, ha okod van feltételezni, hogy alacsony a csontsűrűséged, érdemes az orvosoddal konzultálni és a megfelelő vizsgálatokat elvégeztetni, mielőtt bármilyen edzésprogramba kezdenél.