Teszteld a stabilitásod!

Előző cikkünkben a futók stabilitást és erőt fejlesztő edzésének jelentőségéről volt szó. Most mutatunk négy tesztgyakorlatot, amelyekkel felmérheted a jelenlegi állapotodat!

1. Boka stabilitásának ellenőrzése

A boka ízületnek elsődlegesen mobilnak kell lennie, de emellett kellő stabilitással is kell rendelkeznie. Ennek ellenőrzésére állj meg egyenesen, összezárt lábbal, a karok lazán a test mellett. Emeld fel az egyik lábfejedet, míg a támaszkodó lábad tartsd nyújtva, a törzs legyen egyenes. Próbáld meg kitartani legalább 20 másodpercig ezt a pozíciót.

Forrás: Steinmetz-Bobcsek Emese

2. Térd stabilitásának ellenőrzése

A térd ízület elsődleges szükséglete a stabilitás. Ennek ellenőrzésére állj meg egyenesen, majd végezz egylábas guggolást, azaz hajlítsd az egyik térded. Ha a végrehajtás során a térd befelé dől, akkor ez azt jelzi, hogy a térd stabilizálásáért felelős izmok között nincs meg az egyensúly.

Forrás: Steinmetz-Bobcsek Emese

3. Medence stabilitásának ellenőrzése

A medence ellenőrzésére is egylábas tesztet kell végezned. Állj meg egyenesen, összezárt lábbal, a karok lazán a test mellett. Derékszögben hajlítsd be az egyik térded, míg a támaszkodó lábad tartsd nyújtva, a törzs legyen egyenes. Próbáld meg kitartani legalább 20 másodpercig ezt a pozíciót, anélkül, hogy az ellenkező oldalra tolódnál, vagy a csípőd a másik oldalra billenne.

Forrás: Steinmetz-Bobcsek Emese

4. Törzs stabilitásának ellenőrzése

A törzsed stabilitásának ellenőrzésére a legegyszerűbb gyakorlat a plank. Ehhez helyezkedj alkartámaszban a talajon, könyök a váll alatt, alkar és tenyér a talajon. A törzs megfeszítésével emelkedj fel plank helyzetbe úgy, hogy a tested egy egyenest alkot. Tarts meg ezt a pozíciót legalább 40 másodpercig.

Forrás: Steinmetz-Bobcsek Emese

Ha az alábbi tesztek során gyengén teljesítesz, ne keseredj el. Dolgozz a hiányosságokon, gyengeségeken rendszeresen végzett korrekciós gyakorlatokkal. Ezekről a következő részekben lesz szó.