Mindenki végezze a maga dolgát - Avagy az izületről izületre elv

Gondoltad volna, hogy egy térdfájdalom hátterében boka probléma is állhat, vagy egy makacs nyaki panasz a felső háti szakaszból is eredhet? Mai cikkünkben Gray Cook fizikoterapeuta izületről izületre megközelítéséről lesz szó.

Gray Cook azt vallja, hogy a testünkben lévő valamennyi izületnek van egy saját fő funkciója.

Állj a tükör elé, és figyeld meg a tested alulról felfelé

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a boka izületnek mobilnak kell lennie. A felette lévő térdnek stabilnak, a csípőnek újra mobilnak. Majd megint egy stabil szakasz következik, ez pedig az ágyéki gerincszakasz. A láncolatban a felső háti szakasz elsődleges szükséglete a mobilitás, a lapockáké a stabilitás, majd végül a lapocka-felkarcsonti izületnek újra a mobiltás. Te is észrevetted a mintát?Az izületsorban a mobil és stabil izületek sorra váltják egymást.

Most joggal teszed fel a kérdést, hogy ennek mégis mi a jelentősége. A probléma akkor kezdődik, ha megsérülsz és valamelyik izületed veszít a mobilitásából vagy stabilitásából.

Vegyünk egy egyszerű példátHa belelépsz egy gödörbe és kifordul a bokád, könnyen sérül a szalagrendszered. A sérüléssel a boka veszít a mobilitásából, emiatt a felette lévő térd, aminek alap esetben stabilnak kell lennie, megfájdulhat, hiszen instabillá válik.

Ha a csípőd mozgástartománya szűkül be, az könnyen vezet alsó háti fájdalomhoz. A nyaki fájdalom hátterében pedig sok esetben a háti szakasz csökkent mobilitása állhat. Miután ez egy ördögi kör, mozgásszervi panaszok, fájdalmak esetén mindenképpen érdemes egy szakértő gyógytornászt, mozgásterapeutát felkeresned.

Összességében azt kell megértened, hogy a rendszeresen végzett, változatos, jó minőségű mozgással nagyon sokat tehetsz az egészségedért.