A masszázs rövid története

Tudtad, hogy a masszázs az egyik legrégebbi gyógyeljárás? Gondoltad volna, hogy a különböző formáit már évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, a betegek fájdalmának enyhítésére? Cikkünkben röviden bemutatjuk a masszázs eredetét, történetét.

Biztosan te is észrevetted már, hogy amikor valamilyen külső vagy belső inger hatására megfájdul valamid, ösztönösen odakapsz, nyomkodni, dörzsölni, simogatni kezded a problémás területet.

Nem véletlen, hiszen az ember ősidők óta alkalmazza ezt a módszert. A világ minden táján a primitívtől a kulturált népekig, szinte mindenütt találtak feljegyzéseket a masszázs alkalmazásáról.

A francia massage szó, görög eredetű, massein (dörzsölni) szóból ered. I. e. 4000-ben Indiában a masszázskezeléseket a jóga mellett terápiás céllal kezdték alkalmazni.

A fennmaradt feljegyzések szerint i. e. 3200 táján Egyiptomban, i. e. 2700 körül pedig már Kínában is hagyománya volt. Hippokratész (i. e. 460-377) is vallotta:

A szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen a friss levegő, a testmozgás, a megfelelő táplálkozás, valamint a gyógyfürdő és a masszázs is. A római birodalom orvosai reumás betegek, sérült katonák kezelésére használták.

A reneszánsz kor embere a testgyakorlatokat, a fürdőket és a masszázst tekintette az egészség megőrzésének módszereit. A 19. század elején Per Henrik Ling (1776-1839), svéd vívómester és testnevelő foglalkozott a torna és a masszázs rendszerezésével. Ismertette annak technikáját, hatásait, javallatait. (Innen ered a "svédmasszázs" elnevezés is).

Ettől kezdve egész Európában és Amerikában is elterjedt. Később német szakemberek fejlesztették tovább a svéd módszert.

Ebből az időszakból ered a masszázs öt alapfogása is, amelyet ma is alkalmaznak a kezelések során: simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, és rezegtetés.