Orrlégzés vagy szájlégzés

Cikksorozatunk előző részében a túllégzésről, a leggyakoribb helytelen légzésmintáról volt szó. Ebben a részben folytatjuk a légzés gyógyító erejének taglalását!

Manapság az emberek rengeteget foglalkoznak a testükkel, egészségükkel. Tömegével jelennek meg nap mint nap új fitnesz irányzatok, különféle diéták, terápiás módszerek, melyek célja, hogy minél tovább megőrizzük fiatalságunkat, egészségünket.

Valószínűleg jóval kevesebben vannak azonban azok, akik egyáltalán tisztában vannak saját légzési szokásaikkal. Te gondoltál már arra, hogy helyes légzéssel mi mindent lehetne megelőzni? Vagy a már meglévő panaszokat, betegségeket akár kezelni is?

Tudnod kell, hogy az egészséges légzés nyugalmi helyzetben orrlégzést jelent. Ennek rendszeresnek, lassúnak, csendesnek kell lennie. Ellentétben a szájlégzéssel, amely jól látható és hallható.

Sajnos a szájlégzés nem természetes módja a légvételnek, mert a száj alapvetően evésre és ivásra való.

Az elsődleges légzőizom, a rekeszizom ekkor kb. fele akkora kapacitással működik és ezáltal a gerinc stabilizálását sem végzi elég hatékonyan.

Mindemellett az is fontos, hogy a légzés a mellkas felső részéből vagy hasból történik-e, percenként hányszor vesszük, és van-e szünet az egyes légvételek között.

Tegyél egy próbát, és figyeld meg saját légzési szokásaidat!

Jó tisztában lenni vele, hogy a tartós szájlégzés, amely szinte egyenértékű a túllégzéssel, egy sor negatív folyamatot indít el a testben. Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko professzor több mint 200 betegséget tulajdonít ennek a rossz szokásnak.

A Buteyko-légzés koncepciója arról szól, hogy hiperventillációval az anyagcsere gátolt, romlik az általános egészségi állapot és erőnlét.

Kidolgozott egy módszert, melynek az eredeti célja az volt, hogy különféle légzőgyakorlatokkal kondicionáljuk az agyban lévő légzőközpont szén-dioxiddal szembeni toleranciaszintjét.

Ha az általa kidolgozott gyakorlatokat az ember sokat ismétli, akkor kihasználva az agy plaszticitását, lehetőség van a rossz légzésminta korrekciójára. A Buteyko módszerről bővebben a következő részben foglalkozunk.