Miért fontos a gimnasztika?

Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk, hogy miért is fontos a gimnasztika, mi a célja, mik a jellemzői és alkalmazási területei.

Fogalmát tekintve a gimnasztika az ember természetes mozgásait és a testgyakorlatok általánosan és sokoldalúan képző, előkészítő gyakorlatait foglalja magába.

Minden sportág előkészítő mozgásanyagaként alkalmazható. "Sportágsemleges", amely azt jelenti, hogy minden sportág felhasználhatja mozgásanyagát általánosan előkészítő funkcióival. Ez nem egy sportág, nem a sportági szabályok határozzák meg a gimnasztika gyakorlatok végrehajtási technikáját, kritériumait, hanem mindig a célul kitűzött hatások elérése diktálja.

Célja többek között a mozgáskészségek kialakítása, a motoros képességek fejlesztése. Ezen túlmenően hozzájárul az egészséges testi fejlődéshez, a mozgáskultúra fejlesztéséhez és természetesen a sportbeli teljesítményfokozáshoz is.

A feladatait tekintve nagyon fontos a bemelegítésben, kiválóan segíti a mozgástanulási folyamatokat, bővíti az ember mozgásműveltségét. Csökkenti a sérülések, balesetek valószínűségét és a regenerálódási folyamatok meggyorsítását, adott esetben pedig a rehabilitációt is támogatja.

Kezdő sportolók esetében segít a képességek megalapozásában, illetve a profik fizikai állapotának fejlesztésében és szinten tartásában. Fontos még egészségmegőrző szerepét megemlíteni.

A gimnasztikát sokféleség jellemzi, hiszen az életkornak megfelelően változtatható, végezhető egyénileg vagy csoportosan. Több területet támogat, így segít a koordináció, a kondició és az ízületi mozgékonyság fejlesztésében is.

Mindemellett pontosan adagolható és független az időjárástól.

A gimnasztika alkalmazási területei a kisgyermekektől egészen a közoktatásban, felsőoktatásban tanulókig terjed. A testnevelés, a sportünnepélyek, a különféle rekreációs foglalkozások meghatározó eleme.