Okosító torna kicsiknek és nagyoknak

Hallottál már az okosító tornáról, vagy Kid's Smart Gymnastics-ról? Cikkünkből megtudhatod, hogy ez miben más, mint a többi mozgásfejlesztő foglalkozás.

A KSG egy olyan, kiváló magyar sportszakemberek által kidolgozott komplex szemléletű módszertan, ami az idegrendszeri érés folyamatát követi le és ehhez a mozgást hívja segítségül.

Alapvetően a mai kor emberének, gyermekének a fő problémája a kevés mozgás. A legkisebb korosztály is már túl sokat ül, a technológia térhódításának köszönhetően nagyon sok időt tölt különböző képernyők előtt görnyedve.

Alig marad idő az önfeledt játszóterezésre, a szabad játékra. Egyre több gyermek küzd az iskolai követelményekkel. Viselkedési problémák, lemaradt mozgásfejlődés jelentkezhet, vagy akár írás-olvasás-számolási nehézségekkel is meg kell küzdeniük.

 

A KSG mottója:

Mozogj, hogy okosabb lehess!

A módszer anyaga több kiváló terápiának az ötvözetéből áll, úgy mint az alapozó mozgásterápia, gyógypedagógia, jóga, funkcionális mozgásminta szűrés, stb.

A módszer célja az idegrendszeri érés mozgás általi, játékos fejlődésének segítése az iskolaérettség elérése érdekében. A fókuszban tehát a megelőzés, a mozgáskészség javítása áll, amely tervezett és az életkori sajátosságoknak megfelelő.

A szakképzett edzők feladata a nem megfelelő mozgás-és idegrendszeri érés felismerése, adott esetben a gyermek speciális szakemberhez való továbbküldése. A jól megtervezett, felépített foglalkozások lehetőséget teremtenek enyhébb írás-olvasási-számolási nehézségek korrrekciójára.

Ezen túlmenően fontos megemlíteni a későbbi sportmozgások előkészítő aspektusát is, legyen az hobbi, vagy akár élsport.

 Fontos lenne minden szülőnek, sportszakembernek szem előtt tartania azt a tényt, hogy csak meglévő és jó általános képességekre lehet magas szintű sport specifikus képességeket építeni.