A gyógytornáról röviden

Köztudott, hogy a mozgásszegény életmód, a hosszan tartó ülés, az egyoldalúan végzett sportok mind mozgásszervi panaszokat okozhatnak. Ezek a problémák hosszú idő alatt, életmódbeli hibák miatt alakulnak ki, ezért jó tisztában lenni vele, hogy a javuláshoz, gyógyuláshoz is hosszabb időre van szükség. Cikkünkben az aktív részvételt igénylő mozgásterápiáról, a gyógytornáról lesz szó.

A gyógytorna a fizioterápia egyik hatékony kezelési módja, amely a mechanikus energiát használja fel a gyógyítás során. Mind prevenciós, mind pedig sérülés vagy műtét utáni rehabilitációs céllal alkalmazható.

Egyfajta mozgásterápia, melyet a szakember az anamnézis felvétele és a részletes állapotfelmérés után az egyéni igényekhez és fizikai állapothoz igazít.

 Az állapotfelmérés során megállapításra kerül, hogy milyen módon kell beavatkozni ahhoz, hogy helyreálljanak a fiziológiás terhelési viszonyok. Fontos pont a helyes testtartás beállítása az izületek optimális terhelése érdekében.

Egy jól összeállított mozgásprogram enyhíti a mozgásszervi panaszokat, helyreállítja a felborult izomerő-egyensúlyt és erősíti a gyenge területeket. Egyszerűbb esetekben a megfelelő gyógytorna gyakorlatokat, ízületkímélő technikákat egy jó szakember segítségével bárki megtanulhatja, így otthon is elvégezhetőek.

Rendszeres gyakorlással kialakítható és fenntartható az általános jó közérzet.

Egy jól felépített foglalkozás a következő elemekből épülhet fel: mobilizáció, erősítés, nyújtás, fájdalom csökkentés, izomkontroll kialakítás, funkcionális tréning, sportspecifikus gyakorlatsor, egyensúly és propriocepciós tréning.

A mozgásszervi panaszok kezelése mellett a gyógytorna neurológiai, légúti vagy szív- és érrendszeri betegségek, lelki problémák esetében is - a megfelelő technikákat alkalmazva - kifejezetten hatékony terápia.