A fit-ball, mint ülőalkalmatosság

Biztosan te is találkoztál már olyannal, aki a klasszikus irodai szék helyett egy nagy fitness labdán üldögél az irodában. De vajon hallottál-e már az aktív ülésről? Tudod-e hogy miért jobb választás ez a gerincedre nézve? Itt az ideje, hogy tisztázzunk néhány dolgot erről az instabil eszközről.

Instabil eszköznek tekinthető minden alkalmatosság, amely gyakorlat közben olyan labilis testhelyzetet biztosít, mely az egyensúly és a testpozíció aktív és tudatos megtartására kényszeríti a mozgást végző személyt.

Többféle eszköz tartozik ide, ebből az egyik a nagyméretű gumilabda. A labdával számtalan mozgásforma létrehozható. Használható gimnasztikai labdaként, de funkcióját ülőbútorként is kiválóan betölti. Használata közben óvjuk ízületeinket és megoldást jelent az ülőmunka okozta hátproblémák kezelésében, ezek megelőzésében.

Tudnod kell, hogy a labdán való helyes ülés során a labdában lévő levegő elvezeti a csont-és ízületi rendszerünkről a gravitációs erők jó részét, így az nagyrészt tehermentesül.

Tény, hogy a hagyományos széken való ülés során a gerincet folyamatos statikus terhelés éri. A hosszú ideig tartó mozdulatlanul ülés azonban a porckorongok szempontjából nem kedvező. Ellenben ha labdán ülsz, akkor kisebb lesz az alátámasztási felület.

A labdából eredő rugalmasság instabilitást is jelent, ezáltal dinamikus izommunkára készteti a törzs izmait, de a csípő, a comb, és még a lábszár izmai is állandó munkában vannak.

Ezáltal javul a porckorongok anyagcseréje, és lecsökkennek a porckorongok idő előtti öregedési folyamatai. A folyamatos egyensúlyozás és koordináció révén frissen tarthatod az idegrendszeredet, mely növeli a koncentráló képességed idejét, javítja a munkád hatékonyságát. Érted már, miért érdemes kipróbálnod?

Fontos, hogy a testmagasságodnak megfelelő méretű labdát válassz. 145-163 cm magasság között az 55 cm átmérőjű a jó, 164-174 cm magasság között a 65 cm-es az ajánlott, ha pedig ennél is magasabb vagy, akkor a 75 cm átmérőjű labdát vásárold.