Testtartás és a helyes tartás

Bizonyára neked is sokszor mondták gyerekkorodban, hogy húzd ki magad, emeld fel a fejed, ne görnyedj a TV előtt. De vajon mit jelent valójában az egyenes tartás, a helyes testtartás? Mi az, ami a gerincünk szempontjából fiziológiásnak mondható? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Ahhoz, hogy megértsd a lényeget, menj oda a tükörhöz.

Álló helyzetben akkor beszélhetünk egyenes tartásról, ha elölről a test középvonalában húzott egyenes függőleges. Oldalnézetből pedig azt figyeld meg, hogy a bokaizület közepe, a térd, a váll és a külső hallójárat egy függőleges vonalra esik-e.

Most joggal teszed fel a kérdést, hogy miért is fontos ez?

  • Azért lényeges, mert ebben a pozícióban a tested minden irányból egyensúlyban van. Azaz a gravitációval szemben minimális izommunka szükséges ahhoz, hogy az optimális testtartás biztosítva legyen.
  • A gerinced görbületei is ekkor vannak egyensúlyban, tehát nincs túlzott kifózis, sem fokozott lordózis.
  • Helyes tartás esetén a medencéd középhelyzetben van. Ezt érdemes úgy elképzelned, mint egy vízzel telt edényt. Ha a medencéd előrebillent helyzetben lenne, akkor elöl ömlene ki a víz, míg hátrabillenő medencénél hátul.

Gondolj csak bele, hogy mi történik a testeddel akár egyszerű mozdulatok végrehajtása során, mint például a cipőfűző megkötése vagy bútorcipelés. Mivel a gravitáció továbbra is hat ránk, és ezen mozdulatok kihatnak az egyensúly pontjaira, nagyobb izommunka szükséges a helyes, egyenes testtartás biztosításához.

Nem beszélve a folyamatosan ismétlődő mozgásokról, vagy a napi edzésekről. Ha hanyag a tartásod, vagy van valamiyen tartáshibád, akkor az mind kihat az általad végzett gyakorlatokra, a mozgásod minőségére. Ezáltal pedig megnő a sérülés kockázata.

Ezért rossz testtartás esetén mindenképpen érdemes gyógytonász szakembert felkeresni, aki részletes elemzést készít a tartásodról, a mozgásodról, és olyan korrekciós gyakorlatsorral lát el, amit a betanítás után már otthon, önállóan is tudsz gyakorolni az egészségmegőrzés jegyében.

 A cikkben található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez.