Testtartás elemzés menete

Ha úgy érzed, hogy hanyag a tartásod, vagy észlelsz valamilyen eltérést a gerincedben, a mozgásodban, akkor mindenképpen érdemes egy gyógytornász vagy mozgásterapeuta szakembert felkeresned. Ő részletes elemzést készít a gerincedről, az izületeid helyzetéről, azok mozgástartományáról, ezen túlmenően pedig a funkcionális mozgásodról. Cikkünkben ennek a vizsgálatnak a menetéről lesz szó.

Tudd, hogy a testtartás elemzés célja annak megítélése, hogy az észlelt eltérések valamilyen kompenzációból fakadnak, azaz visszafordíthatóak, vagy strukturálisak, tehát maradandóak.Különböző méréseket és funkcionális vizsgálatokat szükséges elvégezni ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk a vizsgált személyről.

 

A megtekintést álló pozícióban szükséges elvégezni, az alsó végtagok felől a fej irányába, mind a négy irányból, tehát elölről, hátulról, bal és jobb oldalról is.

A gyógytornász, vagy mozgásterapeuta a testtartás analízis során részletesen megfigyeli az egyes izületek egymáshoz való viszonyát, az egyes átmenetek milyenségét. A vizsgálat kiterjed az arányokra, az izomzat fejlettségére, az izomegyensúlyra, a szimmetriára is.

Eltérések, amelyek a leggyakrabban előfordulnak:

  • tilt (billenés): például ha a medence előre vagy hátra billen
  • bend (hajlás): ilyen például a gerincferdülés
  • shift (billenés nélküli oldalirányú elmozdulás): páldául amikor a mellkas oldalirányba elmozdul
  • rotáció (elfordulás, csavarodás): például a medence elcsavarodik egyik irányba

A megtekintés eredménye írásban rögzítésre kerül, majd egy kezelési terv készül.

Ne feledd, ha szorgalmasan és rendszeresen végzed a szakember által javasolt korrekciós gyakorlatokat, érezhető lesz a javulás.

Fontos az utánkövetés, ezért az elemzést érdemes félévente újra elvégezni.

A cikkben található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez.