IKÉ nyomában

Hallottál már az intermittent fasting-ról, azaz az időben korlátozott étkezésről? Ha a diétáid során unod a méregetést, az állandó kalóriaszámlálást, olvass tovább! Megmutatjuk, hogy ez az új módszer miben más, mint a többi, milyen lehetőségeid vannak a napi kalóribeviteled tekintetében!

Az IKÉ lényege, hogy egy korlátozott időintervallumban juttatjuk a szervezetet kalóriához, míg a nap hátralévő részében nem étkezünk.

A hangsúly a pihenőidőn van, azaz hagyjuk, hogy a szervezet a beérkező táplálékkal valóban tudjon mit kezdeni, a méreganyagokkal megküzdeni, a tápanyagokat értékesen felhasználni.

A legnépszerűbb étkezési lehetőségek a következők.

14:10

Dr. Rhonda Patrick által használt időablak.

Gyakorlatilag ez adja a legtágabb időintervallumot az étkezésre. Ez 10 órányi étkezési ablakot és 14 órányi böjtöt jelent. Ez ébredés után reggelivel indul, majd egy ebédet, és egy korai vacsorát is lehetővé tesz. Kezdőknek ajánlott verzió.

16:8

Ez talán a legnépszerűbb étkezési ütemterv az időszakos böjtben.

Ebben az esetben 8 órás étkezési ablak áll rendelkezésre, amely általában egy késői ebédet és vacsorát jelent. A reggeli ekkor kimarad. Valószínűleg ez azért kedvelt felosztás, mert az ebéd és a vacsora leginkább azok az étkezések, amelyeket szeretünk társaságban elkölteni.

18:6

Ez is népszerű időkeret, azonban a fent bemutatottnál 2 órával szigorúbb. Ebben az esetben csak 6 órában vehetsz magadhoz kalóriát, 18 órát böjtben töltesz.

20:4

Valószínűleg ez az a típus, amelyet kevesebben követnek. Ebben az esetben egy 4 órás ablak áll a rendelkezésre, hogy szükséges étkezést végrehajtsuk, itt lehet nagy adagokat enni.

24:0

Ez valójában egy 24 órás böjt, amelyet a szakemberek heti 1-2 alkalommal javasolnak betartani. A cél az inzulin szintjének csökkentése. Általában egy adott napi vacsorát a következő napi vacsora követi.