Dinamukus nyújtó gyakorlatok 1. rész

Cikksorozatunk előző részében a dinamikus és statikus nyújtásról volt szó. Most pedig mutatunk néhány, igen hatékony dinamikus nyújtó feladatot, amiket próbálj meg beilleszteni te is az edzésprogramodba.

A mai kutatási eredmények egyértelműen arra mutatnak rá, hogy a diamikus gyakorlatoknak a mozgás, sportolás megkezdése előtt végzett bemelegítő részben van helye. Míg a statikus nyújtás pozitív hatásait akkor élvezhetjük, ha azokat az edzés levezető részébe tesszük.

1. Hátra kitörés oldalra nyújtózással

Állj csípőszéles terpeszbe, majd végezz egy hátra kitörést úgy, hogy az elöl lévő lábad irányába megemelt karral oldalra nyújtózol. Tartsd ki a mozdulatot 2-3 másodpercig, majd térj vissza a kiindulóhelyzetbe, és ismételd a gyakorlatot a másik oldalon is.

Ezzel a gyakorlattal kiválóan nyújtható a rövidülésre hajlamos csípőhorpasz izom. A farizom megfeszítése fontos, hiszen így még nagyobb mértékű a nyújtó hatás.

Végezz 5-5 hátra kitörést mindkét oldalon.

Forrás: Sportslife

2. Testsúlyáthelyezés

Állj kétszeres vállszélességű terpeszbe, mindkét lábad legyen nyújtva, karok a csípőn. Hajlítsd be az egyik térded, míg a másik nyújtva marad, és ereszkedj félguggolásba. Innen térj vissza a kiindulóhelyzetbe, és ismételd meg a mozdulatot a másik oldalon is.

A törzsed próbáld egyenesen tartani, és a csípődet le- és hátrafelé tolni. Ezzel a gyakorlattal a combközelítő izmokat tudod megnyújtani.

Ismételd a gyakorlatot 5-5-ször mindkét oldalon.

Forrás: Sportslife

3. Keresztezett hátrafeszítés

Állj alapállásba, majd az egyik lábadat feszítsd hátra csípőből, míg az ellentétes oldali karodat emeld magastartásba úgy, hogy a gerinced is megfeszül. Lépj egyet előre, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalon is.

Ezzek a mozdulatsorral kiválóan nyújtható a nagy horpaszizom, az egyenes hasizom és a széles hátizom, csak úgy, mint a delta izom.

Ismételd a feladatot 5-5-ször mindkét oldalon.

Forrás: Sportslife