Amikor a mentális erő dönt… - interjú Ács Imre mentáltrénerrel 2. rész

A tokiói olimpián is többször előjött, hogy mennyire fontos a versenyzők megfelelő mentális felkészültsége. Még az ötkarikás játékok kezdete előtt készítettünk interjút Ács Imre sport coach és sportmentáltrénerrel, amelynek második részében már a gyakorlati szempontok is előkerültek.

Milyen idős kortól érdemes elgondolkozni a lehetőségen, hogy valaki sport mentáltrénerhez forduljon?

A hozzám kerülő sportolókat valamilyen nagyobb probléma, csalódás, netán trauma késztette arra, hogy megkeressenek. Ilyenkor a munka ennek a feldolgozásával, megoldásával kezdődik, és csak ezután lehet a fejlődés felé fordulni.

Szakmánk célja az is, hogy már 13-14 éves kortól ajtókat nyitogassunk ki a fiatal sportolók fejében, hogy – az életkorának megfelelően – legyen tudása olyan területekről, mintönbizalom, izgulás, elbizonytalanodás, motiválatlanság vagy akár a sportsérülések és azok feldolgozása.

Forrás: sportmentaltrener.hu

 

Ez is része egy sikeres pályafutásnak?

A folyamatos fejlesztés a sikeres sportpályafutás része.

Sokkal nagyobb hatékonyságot, ellenálló képességet lehet elérni egy preventív edukációval, mint amikor bajba kerülnek és felkészületlenül éri őket az adott helyzet.

Akkor a covid okozta helyzetre is fel lehetett készülni?

Az elmúlt másfél év sok mindenre megtanított mindenkit.

A rugalmasság, a változáshoz való alkalmazkodás képessége felértékelődött. Sajnos sokakban él az a tévhit, hogy ez velünk született adottság, pedig a mentális flexibilitás, az egyéni reziliencia nagyon jól fejleszthető akár felnőtt, de leginkább gyerekkorban.

Többet dolgozol fiatal sportolókkal?

Szakterületem az utánpótlás korú versenyből, a felnőtt sportba lépő sportolók képzése.

Ez minden tekintetben egy hatalmas lépés, ráadásul mindez a kamasz kor közepén, ami még "izgalmasabbá" teszi a munkát.

Hogyan zajlik az első találkozás, beszélgetés?

Az első – úgynevezett nulladik – konzultáció ingyenes, ami személyesen vagy online történik és általában négyszemközt, csak a sportolóval. Hamar kiderül, hogy működi-e a kémia kettőnk között.

Amint elmondom a célomat, a szakmám titoktartási kötelezettségét és szerepét, kialakítunk egy bizalmi fészket, amiben a jövőben dolgozni tudunk.

Ez a bizalmi burok ennyire fontos ebben a korban?

Rájönnek, hogy van megoldás és nincsenek egyedül azokkal a problémákkal, amikkel jelenleg küzdenek. Általában hamar megnyílnak, nyitottak a segítség befogadására, de a döntés az övék. Ez fontos pontja egy sportkarriernek, mert kényszerből, külső nyomásra nem lehet fejlődni.

A profivá válás első fontos lépcsője, a saját döntés utáni felelősség vállalása. Nem ritka, hogy ezen szempontok megfogalmazására heteket szánunk, és csak ezek tisztázása, és a célok pontos megfogalmazása után indulhat a fejlesztő munka.

Interjúsorozatunk folytatásáig látogassatok el Ács Imre honlapjára, és keressétek kérdéseitekkel bizalommal.