Kibírhatatlan a párom a versenyek előtt

A versenysport sok lemondással jár a sportoló és a környezete számára is. Különösen nagy türelem kell ahhoz, hogy valaki egy élsportoló mellett éljen. Vajon miként tudjuk támogatni ilyen helyzetben a párunkat, és hogyan tudunk mi magunk is fejlődni a kapcsolatban?

A felkészülési időszak rendkívül stresszes. A versenyző kevesebb időt tud a párjával, családjával tölteni, és nagy eséllyel több konfliktusba keveredik a környezetével, mint általában.

Az egyik barátnőm a napokban ismét sírva hívott, hogy élsportoló szerelme már megint azt kérte, "szüneteljenek néhány hónapra". Ez nem először fordul elő, s már úgy döntött, a szünet valószínű örökre szól. Megkérdeztem egy szakértőt, mi állhat annak a hátterében, hogy a barátnőmet félévente parkolópályára teszi élsportoló pasija, noha látszik rajtuk, hogy fülig szerelmesek.A válaszban Lipták Marcell pszichológus a Kert-Pszichológia, és Coaching szakértője segített.

"A versenynaphoz közeledve egy élsportoló életében egyre nagyobb a stressz, amit sokan nem tudnak kezelni. Azonban ezek a magánéleti krízisek nem csupán a négy fal között, de a pályán és versenyszituációkban is nagyfokú teljesítményromlást okozhatnak, hiszen a kettő szorosan összefügg. Ha nincs megfelelően kézben tartva az egyik oldal, akkor kibillen a másik is, ezért érdemes minél előbb a megfelelő szakember támogatását kérni. Ebben a fokozott érzelmi periódusban ugyanis előfordulhat, hogy az érzelmeiktől vezérelve hoznak meg olyan magánjellegű döntéseket a sportolók, amelyek a folytonos belső feszültség pillanatnyi csillapítására irányulnak. Ilyenkor a hosszú távú előnyök és hátrányok figyelembevétele nélkül mondanak ki dolgokat, tehát egyszerűbbnek tűnhet a szakítás, mint a párkapcsolati problémák kezelése" - véli a szakember.

De vajon mit lehet ilyenkor tenni?

Marcell szerint a nyílt és őszinte kommunikáció, valamint a türelem mindennek az alapja.

"Ha valaki egy élsportoló mindennapjait közvetlen közelről figyeli, tudja, hogy számára a mindennapi munka nem csupán azt jelenti, hogy lemegy a terembe és edz, hanem mindent ennek rendel alá. Az étkezést, a pihenést, a hétvégéket, mindennapokat is a sport köré szervezi. Aki egy ilyen emberrel él együtt, sokszor háttérbe szorul. Ezt nyílt kommunikációval és türelemmel lehet némiképp kompenzálni, de sajnos el kell fogadni azt is, hogy amíg a sportoló nem lép vissza az élsporttól, nagy valószínűséggel a felkészülések ideje alatt a párkapcsolat is háttérbe szorul. Azonban a párja támogatására még nagyobb szüksége van, mint bármikor máskor" - mondta a pszichológus.

Hozzátette, fontos, hogy a pár másik tagja is megtalálja a kapcsolaton kívül azt, amit szenvedélyesen szeret.

"Ha a másik félnek is vannak olyan időszakai az életében, amikor a párjától vár nagyobb türelmet és megértést, akkor kiegyenlített lehet a kapcsolat, máskülönben elképzelhető, hogy feloldhatatlan vagy nehezen kezelhető konfliktusok keletkeznek. Ha pedig a felkészülés alatt is szeretnének közös programokat, akkor érdemes lehet együtt elmenni futni, szabadtéri edzésekre vagy biciklizni, adott esetben bármi mást, ami belefér a sportoló edzéstervébe."