Vágjunk bele! Avagy a bemelegítés fontossága

A futás megkezdésének kétségtelenül leggyorsabb módja, ha felkapod a cipődet, és nekiindulsz. De a hatékonyság érdekében célszerű egy kis időt szánni a bemelegítésre. Ennek elsődleges célja az, hogy felkészítse a szervezetedet a mozgásra azáltal, hogy megemeli a testhőmérsékleted, gyorsul a légzésed és a szívverésed, az izmaid rugalmasabbak lesznek, illetve megnő az ízületeid mozgékonysága. 

 

Nem mellesleg sérülésmegelőző hatása van, és jobb teljesítményt tudsz nyújtani. Ha már elhatároztad, megtervezted, nem kellene elrontani egy makacs húzódással, ugye?

Mennyi ideig?

Minden futás előtt melegíts be, függetlenül az edzés hosszától. Erre nemcsak fizikálisan van szükséged, hanem mentálisan is rá kell hangolódnod a terhelésre. Ha előtte egész nap a könyveket bújtad, a sokadik online órát ülted végig görnyedt háttal, akkor pláne kiemelt fontosságú. Szánj rá minimum tíz percet!

 Hogyan?

Az ideális bemelegítés lazán, finoman kezdődik, majd fokozatosan erősödik. Kezdd az általános feladatokkal, úgymint körzések, fordítások, lendítések, majd haladj a futóspecifikus mozdulatok felé! Ha nincs időd egy komplett bemelegítésre, akkor lendületes gyaloglással kezdj, majd válts át lassú kocogásra, mielőtt az aznapi edzéstempódat felvennéd.

Mivel?

Az ún. átmozgató gyakorlatok, vagy dinamikus nyújtógyakorlatok megadják az izmaidnak és ízületeidnek azt a mozgástartományt, amelyre egy futás során szükség van. "Beolajozzák" a porcokat, csökkentik az izommerevséget. Ezeket bátran kombinálhatod laza tempójú gyaloglással vagy kocogással. A statikus nyújtógyakorlatokat pedig hagyd az edzés végére.

Utána?

Futás után ne feledkezz meg a levezetésről és a nyújtásról sem! Hidd el, megéri néhány percet rászánni. Ezek célja, hogy a szervezeted visszaálljon a nyugalmi állapotba. Ugyanis ha túl hirtelen állsz meg, akkor szédülés, gyengeség léphet fel. Válts át az edzéstempóból laza kocogásba, majd gyaloglásba. A statikus nyújtógyakorlatoknak is ekkor van fontos szerepük. A futás során ugyanis az izmok összehúzódnak, megrövidülnek és a rendszeres nyújtás híján megrövidült állapotban rögzülnek. Ha pedig van otthon masszázshengered, engedj a csábításnak! Hagyd, hogy a jól elvégzett munka feletti megelégedettség érzése töltsön el, vedd számba az elért eredményeidet.