Tanulás vs edzés! Maxold ki mindkettőt, lehetséges!

Baji Balázs egyetemistaként Universide aranyat, állatorvosként világbajnoki bronzérmet nyert 110 méteres gátfutásban, Vitalij Klicskó 14 éves kora óta űzte imádott sportját, mellette testnevelő tanári és fogorvosi diplomát szerzett. Nem kell abbahagynod az élsportot, ha tanulni akarsz!

A felsőoktatási tanulmányok megkezdése még több kihívással állíthat szembe, nem könnyű a kettős karrier! Az időbeosztás nehezebb, a tudásanyag sokkal több, valamint az önszervező, hatékony tanulás folyamatát és logisztikáját is neked kell elsajátítani és kialakítani. Mindig azzal kezd, hogy tudatosítod: nem lesz könnyű ez a kettős út!

Ha ezt elfogadod, akkor a mélypontokon is jobban át tudsz lendülni.

Mit tehetsz még?

  • Állíts fel célokat, mindkét területen! Így könnyebben haladsz a mindennapi tevékenységekben.
  • Legyen rendszer, állandóság és következetes napirend körülötted.
  • Osztd be a feladatokat a tanulásban és legyen előtted az edzésterved is napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra. Ha ezt nehezen tudod megvalósítani, kérd az edződet, tanáraidat, hogy segítsenek ütemezni a feladatidat.
  • Kommunikálj! Az információ fél siker! Kérj és adj információt a tanárok felé, előzd meg őket, lássák, hogy te akarod jobban.
  • Vegyél magad mellé szövetségeseket! Team munkában az erő, dolgozzatok össze a barátaiddal, társaiddal, segítsétek egymást! Figyelj azért, hogy az adok-kapok egyensúlyban legyen.
  • A nagy igénybevétel mellett a relaxáció is fontos, a lelki egészség és kiegyensúlyozottság elengedhetetlen, fel kell töltődni, erről te tudsz gondoskodni. Nehéz időszakokban, illetve a technikák megtanulásában sportpszichológus, vagy coach tud segíteni.
  • A támogató család, párkapcsolat nagyon fontos. Nyugodt háttér, jó teljesítmény!
  • Ne félj változtatni sem! Ha úgy érzed, strukturáld át a tanulmányaidat, lehetőségek mindig vannak. A változáshoz való jó alkalmazkodó képesség nagyon fontos.

Walt Disney örökérvényű kijelentése csak akkor igazolódhat be, ha megálmodod, és teszel érte, mert csak így tud valóra válni!

És ez nemcsak az élsortolókra igaz, sőt! A napi bokszedzésed, futásod, mozgásod ugyanezt teszi veled, "kipofozza" a jellemedet, megtanít hajtani, együttműködni, jól versenyezni az életben is.

Semmiképp ne add fel, inkább küzdj meg a kettős sikerért!