Kulcs a tiszta elméhez

Akár egy nehéz napon vagy túl, akár előtte állsz, vagy szimplán csak szeretnéd átmozgatni a tested és a lelked, akkor érdemes jógázni egyet. Feladatok kezdőknek, amelyeket otthon is könnyedén meg lehet csinálni.

A jóga azt jelenti szanszkritul: egyesülés. Évezredek tapasztalata áll mögötte, és sokkal több, mint egy laza kis mozgás.

Bármikor nekiláthatunk, hiszen nem korhoz, alkathoz és erőnléthez kötött. A lényeg, hogy míg jógázás közben a testünk kellemesen érzi magát, addig a lelkünket kényeztetni fogjuk. Jól jöhet ez egy stresszes nap után, de leginkább előtte.

A jóga alapesetben nem igényli a gumiember rugalmasságát, sem a Fekete Párduc akrobatikusságát, mégis sok sportmozgásnál többet ad nekünk, hiszen a mélyizmok megjáratása, a túlsúly leadása, a növekvő tüdőkapacitás, a vérkeringés és az egyensúlyérzék javítása mellett a lélekre is jótékonyan hat.

A lassan végzett gyakorlatok, a mély és helyes légzés, a gondolatok összehangolása kitisztítja a fejünket, és flowba kerülhetünk. Figyelmen kívül hagyhatjuk a lényegtelen dolgokat, és összpontosíthatunk a számunkra fontosakra, közeledve a belső béke felé.

Persze jobb egy szakember jelenlétében elsajátítani a jóga gyakorlatait, de az internet is csodákra képes, s könnyedén nekiláthatunk akár a szobánk közepén egy idilli zene kíséretében az egyensúly megteremtéséhez.