A Forma 1 dongalábú keresztapja

Ayrton Senna a példaképének tartotta, hazája szurkolói csak „dongalábúnak" becézték a száguldó cirkusz egyik, ha nem a legsikeresebb matuzsálemét. Filmajánló a Netflixen látható Juan Manuel Fangio: Az autók megszelidítője című filmről.

Ugyan legnagyobb sikereit negyven felett érte el, de mindmáig ő az egyedüli, aki öt különböző gyári csapatban is világbajnok lett.

Tette mindezt akkor, amikor még hírből sem halottak állítható hátsó szárnyakról vagy DRS zónáról.

Azt hiszem kevés olyan Forma - 1 szurkoló van, akinek ne szorult volna össze a torka vagy lábadt volna könnybe a szeme, az amerikai streaming szolgáltató szeptemberben bemutatott, hétszeres német világbajnok pályafutását bemutató filmje után.

Mielőtt felocsúdtam volna a merengésből, már Juan Manuel Fangio robogott előttem a Maseratijában a laptop képernyőjén, így úgy döntöttem, megnézem az életét bemutató filmet, hátha kicsit jobb kedvre derülök.

Az alkotás – hasonlóan a Schumacherről szóló filmhez - alapvetően korabeli archív felvételekre és a főhősünkkel készült korábbi interjúkra épít, de megszólaltat későbbi világbajnokokat, is mint például a francia Alain Prost vagy a skót Jackie Stewart.

Érdekesség azonban, hogy kortárs autószerelők, korábbi és jelenlegi gyárigazgatók, de még a vezetési stílusokat összehasonlító tudományos kutatásvezető is szerepet kap a filmben.

Lewis Hamilton egyszerűen csak a száguldó cirkusz keresztapjának nevezte, az egyébként olasz származású argentin pilótát, akinek életfilozófiáját saját maga foglalta össze talán a legfrappánsabban:

...Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy....

Minek vagy inkább kik()nek köszönhette sikereit? Hogyan tette túl magát versenyzőtársai halálán és a Le Mans-i katasztrófán, az autóversenyzés történetének legtöbb emberéletet követelő tragédiáján? (Kb. 84-en haltak meg, és 120-an sérültek meg) Senna, Schumacher, Hamilton vagy talán maga Fangio volt a legjobb autóversenyző a tudományos szimulációk alapján?

Ha kíváncsi vagy a válaszokra, vagy csak szimplán érdekelnek az 50-es évek versenyei akkor a „Juan Manuel Fangio: Az autók megszelidítője" kihagyhatatlan darab, amely magyar felirattal elérhető az amerikai streaming szolgáltató kínálatában.

Szabó Gábor