Magyar amerikai focista az NFL kapujában

Az NFL idén harmadik alkalommal rendez nemzetközi játékosfelmérőt, úgynevezett „combine-t", ezúttal Londonban a Tottenham Hotspur stadionjában. Ez azért érdekes nekünk, mert ott lesz egy magyar játékos is, aki megmutathatja tudását a játékosmegfigyelőknek és akár az Egyesült Államokba is kijuthat egy NFL-csapathoz.

Zilai János, a Fehérvár Enthroners védője kapott meghívást az eseményre, hogy 13 országból érkező 49 társával összemérje tudását az NFL játékosmegfigyelői előtt – számolt be róla a Fűzővel kifelé szakportál.

A 23 éves linebacker a magyar első osztályban játszott a Dunaújváros Gorillazban, majd a Fehérvár Enthronersnél lett bajnok ,és a magyar válogatottban is fontos szerepet tölt be.

Csapatunk amerikai faledzőjének, Timothy McGee-nek köszönhetően, egy európai ügynökség közvetítésével vették fel velem a kapcsolatot másfél hónappal ezelőtt. Különböző válogatásvideókat kellett elküldenem a legutóbbi szezonról, ezekkel elégedettek voltak, így kaptam meghívást a felmérőre

– mondta Zilai az MTI érdeklődésére.

Akik jól teljesítenek a combine-on, azok meghívást kaphatnak "Út az NFL-be programba", ahol előbb három hónapon át edzhetnek az USA-ban, majd tovább szűkítik a listát és az utolsó körben bennmaradtak egy-egy NFL-csapathoz kerülnek a 2022-2023-as idényre.

A program eddig olyan játékosoknak segített bejutni az NFL-be, mint az Eagles left tackle Jordan Mailata, a Bills defensive end Efe Obada, a Patriots fullback Jakob Johnson vagy a Washington tight end Sammis Reyes.

Közülük Mailata futott be a leginkább, ő ugyanis nemrég kapott egy 4 éves, 64 millió dolláros szerződést az Eaglestől.

Fotó: Digitalsport