Az ukrán fenomén decemberben lép a szorítóba

Vaszil Lomacsenko egy igazi művész, csak nem hegedűn vagy zongorán játszva ejti ámulatba a közönségét, hanem a ringben. A még mindig csak 33 éves klasszis az amatőrök között 397 mérkőzésen bunyózott, és mindössze egy veresége volt ezeken az összecsapásokon.

Albert Semilov volt az egyetlen, aki meg tudta akkoriban verni. Mondjuk a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Lomachenko később kétszer is revansot vett orosz riválisán, egymás elleni mérlegüket 2-1-re módosítva.

A „Loma" becenévre hallgató sportoló a profik tábora előtt kétszer nyert olimpiát, kétszer világbajnokságot, mellette Európa trónjára is felülhetett.

Tette mindezt légsúlyban és pehelysúlyban az amatőrök között.

A profiknál 2013-ban debütált, ráadásul nem is akárhogy. Rögtön a WBO nemzetközi pehelysúlyú övéért bokszolhatott, és ha már így alakult, akkor a tíz menetesre kiírt csatát a negyedik felvonásban egy KO-val lezárta.

Második fellépésén is címmeccset kapott, igaz, ekkor megosztott pontozással vereséget szenvedett mexikói ellenfelével szemben. Az ukrán ökölvívó eddigi pályafutása alatt mindössze háromszor veszített, legutóbb 2020-ban, amikor Teófimo López elvette tőle a WBA (Szuper), WBO és a Ring magazin könnyűsúlyú öveit.

Hogy mit is jelent Loma a sportágnak, azt jól szemlélteti, hogy 2021 júliusában a súlycsoportoktól független rangsorban az ESPN a világ nyolcadik legjobb bokszolójának választotta. Emellett több, rangos nemzetközi szervezet is csak szuperlatívuszokban beszél róla a szorítóban mutatott virtuóz technikája, ütemérzéke és az eddig elért eredményei miatt.

December 11-én az ukrán ikon Richard Commey ellen bizonyíthat a legendás Madison Square Gardenben. A ghánai ökölvívó 34 éves, a profik között 33 meccsen 30-szor győzött, legutóbbi hat összecsapása nem ment végig, és ebből csak egyszer nem ő hagyta el győztesen a szorítót.

Tekintettel arra, hogy Loma 15 megnyert küzdelméből 11-et nem hagyott a pontozókra, Commey pedig 30-ból 27-et, jó eséllyel ez a decemberi csata is a 12. menet előtt befejeződhet.