Kezdődik az NFL 2021-as szezonja - 1. rész

Csütörtökről péntekre virradóra a címvédő Tampa Bay Buccaneers és Amerika csapata, a Dallas Cowboys összecsapásával útjára indul a világ egyik legkövetettebb bajnokságának, az észak-amerikai profi amerikai-futball ligának, azaz az NFL-nek a 2021-es idénye.

Mi történt azóta, hogy a Buccaneers megnyerte a Super Bowlt?Hol is kezdjük? Talán ott, hogy a címvédő Tampa Bay történelmi tettet hajtott végre és megtartotta mind a 22 kezdő játékosát, sőt még a kilenc legfontosabb cseréjét is.

Ez már önmagában óriási szó lenne, de ha hozzávesszük, hogy a pandémia miatt jelentősen csökkentett fizetési sapkával kellett dolgozniuk a csapatoknak, akkor meg aztán tényleg hihetetlen.

Ez részben Tom Brady érdeme, akivel együtt akarnak vele játszani a csapattársak és hajlandóak voltak alacsonyabb fizetésért is maradni.

Brady volt csapatánál, a rekordbajnok Patriotsnál ellenben nagy átalakulás történt, ugyanis Bill Belichick mester nem volt hajlandó tovább nézni az utóbbi két év középszerűségét, és soha nem látott költekezésbe fogott a szabadügynökpiacon.

NFL-rekordot jelentő 159,6 millió garantált dollárt osztott ki játékosoknak, jelentősen megerősítve a támadó- és védőoldalt egyaránt.

Ha madártávlatból akarjuk nézni a dolgokat, akkor a holtszezon leginkább arról szólt, hogy a liga közel fele lecserélte az irányítóját.

A draftról érkezett öt első körös irányító (Trevor Lawrence – Jaguars, Zach Wilson – Jets, Trey Lance – 49ers, Justin Fields – Bears, Mac Jones – Patriots) közül hárman első hetes kezdők lesznek, és a másik kettő is várhatóan a szezon közben átveszi a stafétát.

Rajtuk kívül fontos esemény volt, hogy a Rams megszerezte a Lions-től Matthew Staffordot, a Colts az Eagles-től Carson Wentzet, a Panthers a Jets-től Sam Darnoldot, a Broncos pedig a Panthers-től Teddy Bridgewatert.

Drew Brees visszavonulásával a Saintsnél is új játékos, Jameis Winston fog irányítani, Washingtonban a szakállkirály Ryan Fitzpatricket szerezték meg a szabadügynökpiacról, a Texansnál pedig Deshaun Watson pályán kívüli ügyei (22 nő perli szexuális zaklatással) miatt kellett irányítót váltani.

Érdemes még megemlíteni, hogy Carl Nassib elmondta, hogy homoszexuális, ezzel ő lett az első aktív meleg NFL-játékos.

Kire figyeljünk a szezonban?Napestig lehetne sorolni a jobbnál jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb neveket, de most csak a legérdekesebb irányítókra szűkítetjük a névsort.

A nagy öreg, hétszeres bajnok, rengeteg szempontból rekorder Tom Brady-re természetesen mindig érdemes odafigyelni, hiszen 44 évesen a fizika törvényeivel dacolva nyújt hihetetlenül jó teljesítményt.

Sokan szeretnének olyan formában lenne 40 felett, mint ő.

Revansra készül a Super Bowlon vereséget szenvedő csodagyerek, a Chiefs irányítója, Patrick Mahomes, aki hétről hétre elkápráztat mindenkit hihetetlen játékával.

A tavalyi MVP, Aaron Rodgers egy Michael Jordan féle Last Dance-re készül Green Bayben, ugyanis az utóbbi időben megromlott a viszonya a Packers vezetőségével és jó eséllyel az idény végén távozik a csapattól.

 A fent említett Matt Stafford is érdekes abból a szempontból, hogy az örök vesztes Lions-ből került el a Rams-be, ahol megpróbálhatja helyrerakni a renoméját.

Tavaly újoncként robbant be és döntögetett rekordokat Justin Herbert, így érdemes követni a Chargers irányítóját is idén, ahogy megpróbálja letaszítani az AFC West trónjáról a Chiefs-t.

Ha már újoncok, kiemelt figyelmet kell szentelni az elsőéves irányítókra.

A generációs tehetségként aposztrofált Trevor Lawrence a Jaguars-t, míg Zach Wilson a Jets-et, Justin Fields pedig a Bears-t szeretné felvirágoztatni. Mac Jones arra készül, hogy utódja legyen Tom Brady-nek a Patriots-nál, Trey Lance pedig a 49ers-nek ad egy nagyon izgalmas opciót irányító poszton.