Ez a nyár más volt, mint a többi!

Mennyiségben és minőségben is kiemelkedett ez az átigazolási szezon, csak a topligákban közel 300 futballista váltott klubot.

Aligha a légitársaságok feltámasztása volt a futballklubok és a játékosok célja a koronavírus-járvány után, de kétségtelen tény: Ez a nyár más volt, mint a többi!

Annyiszor hallottuk már ezt a klisét üdítőital-reklámban, új fesztivál beharangozójában, vagy csak szimplán amikor édesanyánk ezzel a mondattal a kezünkbe nyomott két doboz falfestéket és két szemével egyértelműen jelezte: fess, fiam!

De ez a nyár abszolút más volt, mint a többi!

A hasonlat talán kissé morbid, de mintha háború készülődne a kontinensen, Párizs lerohanta Madridot, Manchester követet küldött Torinoba, München és London pedig titkos szövetséget kötött Dortmund és Manchester kárára.

A valóság persze ennél jóval könnyedebb, csupán arról van szó, hogy bizonyos klubok fizettek egy csomó pénzt, futballjátékosok meg elköltöztek egy új városba és más színű mezt húztak fel edzésekre, meccsekre.

De azért nem volt semmi, ahogy kapkodtuk a fejünket az elmúlt két hónapban, jóformán az átigazolási bombák akkora port kavartak, hogy a pletykákkal már alig tudtunk foglalkozni.

Ebben az összeállításban a 20 legértékesebb átigazolással foglalkozunk, amely lista szubjektív.

Helyet kapott rajta az az Agüero vagy Sergio Ramos is, akiknek a jelenlegi piaci értéke önmagában nem tette volna az elit listába, ám pályafutásuk, respektjük és ezáltal átigazolási hírértékük a legnagyobbak közé emeli őket.

Ha már Sergio Ramos, mindent elárul az idei játékosmozgásról, hogy sokak szerint a világ egyik legjobb védője a legértékesebb 120(!) játékosba sem fért be, aki klubot váltott nyáron.

A húsz legértékesebb játékos szerintünk pedig (bocsi, ez most egy szűz felsorolás lesz):

Grealish, Lukaku, Sancho, Messi, Varane, Hakimi, Upamecano, Cristiano Ronaldo, Alaba, Depay, André Silva, Abraham, Ben White, Sabitzer, Agüero, Ramos, Odegaard, De Paul, Sabitzer és Wijnaldum.

Ennek a névsornak a jelenlegi piaci értéke a Transfermarkt szerint 1037, azaz játékosonként közel 52 millió euró.

S bár nem Európa a világ legterebélyesebb földrésze, a húsz futballista csupán egy utazása összesen 16 363,85 kilométer megtétele volt a kontinens légterében.

Hozzátéve, hogy például Ben White, aki a Brightonból igazolt az Arsenalba, aligha repülővel tette meg azt a kemény 75-ös adagot Londonig.

Furcsa őket máshol látni, de a futball trendje (és a pénz) most már ezt diktálja, így lehet, hogy pár év múlva a 2021-es nyárra már csak legyintünk:

Ez csak egy gyenge focistamozgolódás volt!