Az ökölvívás terminátorára nehéz címvédés vár

A profi ökölvívás szerelmeseinek idén előbb lesz karácsony, mert az ősz elején két olyan nehézsúlyú csata is lesz, amelyekre minden bunyót szerető ember elégedetten csettintene a nyelvével.

Időrendben előbb szeptember 25-én, Londonban teszi kockára Anthony Joshua a WBA (Super), IBF, WBO, és IBO nehézsúlyú világbajnoki öveit az ukrán Oleksandr Usyk ellen. Kettejük találkozása több szempontból is érdekes lesz.

Joshua nagy célja az, hogy több mint 21 év szünet után ő legyen a következő „vitathatatlan" nehézsúlyú profi világbajnok, amivel természetesen beírná magát a sportág almanachjába. Az ökölvívásban ehhez a négy nagy világszervezet, a WBA, a WBC, az IBF és a WBO öveit kell megszerezni.

A brit izomkolosszusnak már „csak" a WBC öve hiányzik ehhez a bravúrhoz, amelyet a szintén brit Tyson Fury birtokol.

Ahhoz, hogy egy szupermeccs létrejöjjön kettejük között, előbb Usyk ellen kell bizonyítania London szupernehézsúlyú olimpiai bajnokának.

Apropó, ha már szóba került az angol főváros, érdemes megjegyezni, hogy a 2012-es ötkarikás játékokon az ukrán kihívó is aranyérmet nyert, a nehézsúlyúak között.

Nem mellesleg Usyk elmondhatja magáról azt is, hogy ő már tudja milyen érzés vitathatatlan bajnoknak lenni, mert a profik között ő volt idáig az első, aki cirkáló súlyban végre tudta ezt a bravúrt hajtani.

A felek eredményeit elnézve minden adott ahhoz, hogy egy roppant kemény és érdekes bunyót láthassunk szeptember végén.

Itt azonban még nem ér véget a remek felhozatal, mert október elején a korábban említett, WBC és a Ring magazin öveit birtokló Tyson Fury-t is megnézhetjük az amerikai Deontay Wilder ellen.

Ha mind Joshua, mind Fury hozná a saját meccsét, akkor már tényleg karnyújtásnyira kerülnénk a mostani nehézsúlyú mezőny legjobban várt ütközetéhez, a vitathatatlan címről is döntő Joshua vs. Fury párharchoz.

Az már csak tényleg a hab a tortán, hogy ha összejönne a bunyó, akkor ismét brit bokszoló ülne az ökölvívás királykategóriájának a trónján, legutóbb ugyanis Lennox Lewis volt a vitathatatlan bajnok ebben a mezőnyben.