Shaquem Griffin - Fél kézzel a világ legjobbjai amerikai focistái közé

Az NFL-be, tehát az amerikai foci csúcsligájába borzasztóan nehéz bekerülni. Ha pedig az ember fogyatékkal él, egyszerűen képtelenség. Shaquem Griffin viszont átlépett mindenféle akadályt és megcsinálta a lehetetlent – szó szerint fél kézzel került a világ legjobbjai közé.

A gimnáziumban focizó játékosok mindössze 0,08 százaléka kerül majd évekkel később kiválasztásra az NFL Drafton, a liga játékosbörzéjén.

Minden tízezer játékosból nyolc.

Az oddsok pedig értelemszerűen minimálisak, ha valakinek csak egy keze van. Shaquem Griffin ugyanis az egyetlen ilyen hátránnyal rendelkező játékos lett, aki bekerült a profik közé.

Griffin bal kezét négy éves korában kellett amputálni egy ritka születési rendellenesség (amnionköteg-szindróma) miatt, ugyanis a belső magzatburok amnionszalagja rácsavarodott a magzat végtagjára, deformálódást okozva.

Innentől pedig lehetetlen utat kellett bejárnia, hogy bekerülhessen az NFL-be.

Már az egyetemre is csak úgy kapott ösztöndíjat, hogy ikertestvére, az azóta szintén NFL-játékos Shaquill csakis úgy volt hajlandó elfogadni bármelyik egyetem ajánlatát, ha Shaquem is jöhetett vele.

Így kerültek mindketten a UCF-re (University of Central Florida), ahol Shaquemnek nem sok babér termett első két évében, a focicsapatban ugyanis alig tudott pályára kerülni.

Azon is gondolkodott, hogy abbahagyja a futballt.

Testvére azonban tartotta benne a lelket és harmadik évükre egy új edző segítségével Shaquemnek is megtalálták a helyét a pályán. Ő dolgozott az egyik legkeményebben a csapatban és sosem keresett kifogásokat – a mozgáskorlátozott parkolót sem használta soha.

Ez az elszántság, a sok befektetett munka pedig meghozta a gyümölcsét. Két évet húzott le a UCF csapatának kezdőjében, sebességével, erőszakosságával és playmaker képességével pedig hamar felhívta magára a figyelmet.

Végzős éve után 2018-ban jelentkezett az NFL Draftra, ahol épp az a Seattle Seahawks választotta ki az ötödik körben, amely egy évvel korábban ikertestvérét, Shaquillt is kiválasztotta. Így teljesült a tündérmese, a testvérek a profik közt is egy csapatban játszhattak.

Shaquem három évet töltött Seattle-ben, volt is pár villanása (például a rájátszásban sackelte Aaron Rodgerst), azonban állandó játékidőt nem sikerült kiharcolnia a védelemben.

Idén menesztették,

majd nyáron a Miami Dolphinsba igazolt, ahol épp próbálja beverekedni magát a végső keretbe, hogy a rotáció tagja legyen a front7-ben.