A vérfagyasztó hideg enyhe kifejezés: Az NFL legfagyosabb mérkőzése

Ebben az augusztusi kánikulában legszívesebben elutaznál valami hidegebb éghajlatra, csak hogy ne kelljen a tikkasztó melegben megsülni? Ha csak képzeletben is, de most elkalandozunk a sporttörténelem egyik legfagyosabb napjára és helyszínére, egészen pontosan 1967. december 31-ére Green Baybe, Wisconsin államba.

Ezen a napon mérkőzött meg ugyanis a Packers és a vendég Dallas Cowboys, a tét ráadásul nem volt kisebb, mint a Super Bowlba jutás. A találkozó pedig úgy vonult be a történelemkönyvekbe, mint a futballtörténelem leghidegebb mérkőzése, becenevén az Ice Bowl.

Arra a texasiak is számítottak, hogy hideg lesz, hiszen ez egyáltalán nem szokatlan északon, azonban ehhez az időjáráshoz a hazaiaknak is alaposan fel kellett öltözniük.

Néhány Packers-játékosnak az autója sem indult be, így alternatív közlekedési megoldást kellett találniuk, hogy odaérjenek a bemelegítésre – volt, aki egy motorost stoppolt le.

A mérkőzés során a hőmérséklet dermesztő, -25°C volt, az erős szél miatt pedig a hőérzet a -44°C-ot is elérte.

Konkrétan annyira hideg volt, hogy az egyik bírónak a szájához fagyott a síp, és csak az ajka egy darabjának letépésével tudta megszabadítani magától.

Innentől kezdve egyik sporttárs sem volt hajlandó belefújni a sípjába, úgyhogy hangos kiáltásokkal igyekeztek levezetni a találkozót.

Nem csak a bírók küzdöttek természetesen a hideggel, hanem például a meccs előtt és a tervek szerint a szünetben is fellépő fúvós zenekar is, hiszen a hangolásnál a fafúvós hangszerek nem működtek, és hét tagot is kórházba kellett szállítani hipotermia miatt, szóval le kellett fújni a fellépésüket.


És ha ez a hideg nem lett volna elég, a játékosoknak a talaj minőségével is meg kellett birkózniuk.

A pályát fűtő szerkezet ugyanis meghibásodott, így mikor a mérkőzés előtt eltávolították a gyepet takaró ponyvát, a berendezésből érkező vízpára lecsapódott és azonnal megfagyott, egy jeges felszínt hagyva maga után.

Ilyen körülmények közt kisebb csoda, hogy 38 pont is született a találkozón.

A meccs lezárása viszont elég érdekesen alakult. A Packers közel került a gólvonalhoz 16 másodperccel a vége előtt, és Vince Lombardi mester kikérte az utolsó idejét.

A passzjáték ebben a hidegben nem igazán működött, mert a támadófalemberek nem tudtak rendesen kitámasztani és így megvédeni Bart Starr irányítót. Így tehát futni kellett, azonban ennyi idővel az órán már csak egy próbálkozás fért bele.

Starr azt találta ki, hogy ő maga akar befutni, mert látja a megnyíló lyukat a falemberek közt és arra nem számít az ellenfél sem. Lombardi pedig állítólag csak ennyit válaszolt:

Jó, akkor fuss be, aztán húzzunk innen a pokolba.

Starr így is tett,

a Packers pedig ezzel megnyerte minden idők leghidegebb meccsét – és valószínűleg minden idők egyik legélvezetesebb melegvizes fürdőjét is.