Ronaldo visszavonult, búcsút inthetünk egy legendának

Ronaldo Souza, vagy ahogy a nagy többség ismeri, Jacaré Souza, egy igazi ikonja volt a kevert harcművészeteknek, és valóságos legendája a brazil jiu-jitsunak (BJJ).

A ma már 41 éves bunyósnak fénykorában a földön nem volt párja, erre kiváló bizonyíték az általa megszerzett nyolc BJJ világbajnoki aranyérem.

Ráadásul, ha elindult egy BJJ vagy földharc világeseményen, akkor ezüstéremnél rosszabb helyezést nem ért el, amely egészen elképesztő ebben a rendkívül kemény szakágban.

Souza sikerének egyik titka a kiváló technikai képzettségén és a mérhetetlenül sok edzésmunkán kívül a félelmetes mentalitása volt.

A brazil bunyós még 2004-ben például úgy lett BJJ-világbajnok, hogy a sportág alapító családjának egyik sarja, Roger Gracie ellen gyakorlatilag feláldozta a bal karját a meccsük alatt.

Történt ugyanis,

hogy a súlycsoportokon felüli, tehát nyílt kategóriában Souza az aranyéremért folyó mérkőzésen a nálánál több mint 11 kg-mal nehezebb Gracie ellen küzdött és szép pontelőnyt sikerült a meccs végéhez közeledve összegyűjtenie.

Igen ám, csakhogy az ellenfélnek sikerült egy karfeszítést tökéletesen végrehajtani, Souza pedig tisztában volt vele, ha kopog és feladja, akkor vége a dalnak, míg,

ha tovább megy a harc és ezzel biztosan eltörik a karja, akkor félkézzel még kihúzhatja némi pontelőnnyel a bunyó végéig.

Így is történt, és aki érez magában annyi erőt, hogy mindezt meg is nézze, csak az kattintson az alábbi videóra.

A földharc mellett a ketrecharcba is belekóstolt, sőt, a Strikeforce szervezet középsúlyú világbajnoki övét is megszerezte, majd 2013-ban a UFC-ben is bemutatkozott.

Ez egyébként annyira jól sikerült, hogy az aznapi gála legszebb fojtását bemutatva tudott győzni Souza. A világ elitjét foglalkoztató szervezetnél világbajnok már nem lett, de közel állt ehhez a bravúrhoz is.

A 41 éves klasszisnak mostanában már nem ment a UFC-nél, az elmúlt négy bunyóját mind elvesztette, ebből kétszer idő előtt kapitulált.

Ettől függetlenül a sportág szegényebb lett egy legendával, aki búcsúnyilatkozatában azért hagyott egy kiskaput, mert megemlítette, hogy visszatérne a BJJ világába.

Egy biztos, a ketrecben már többet nem láthatjuk Jacarét.