Jó szelet, kapitány!

Berecz Zsombor történelmi magyar érmet szerzett finn dingi hajóosztályban. Ezzel az ezüstéremmel Magyarország valaha volt legjobb eredményét érte el vitorlázásban az ötkarikás játékokon.

Berecz 2012-ben váltott a finn dingi hajóosztályra, ami jó döntésnek bizonyult.

Örülök, hogy megtettem ezt a váltást akkor, mert sokkal közelebb áll hozzám ez a hajóosztály

- nyilatkozta Zsombor.

Érdekesen indult az éremfutam, mert a nagy rivális angol, Giles Scott elrontotta a rajtot és így vissza kellett mennie újrarajtolni. Zsombor fejében is megfordult, hogy ő is kint lehetett a rajtnál:

Egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy én is kint vagyok a rajtvonalon, de annyian fogták a kezemet képzeletben, hogy ne ejtsek le (a széltől való elfordulás - szerk.) és ne vegyek új rajtot. Végül ezért sikerült megnyernem a mai futamot.

Az izgulós rajt után Zsombor fejében csak az lebegett, hogy a legjobb öt között kell végeznie, hogy érmet nyerjen, de ha fényesebbett szeretne, akkor az első helyen kell áthaladnia a célvonalon.

Az első kulcsfontosságú lépés a győzelem felé az volt, hogy jól tudjam olvasni a szelet, ami remekül sikerült is. A helyezkedés miatt folyton változott az állás, így nem tudtam, hogy az angol hol van mögöttem.

Nem is foglalkoztam ezzel, csak magamra figyeltem, mert ha egy pillanatra is kitekintek, azzal kizökkentem magam, ami komoly hibákhoz vezetett volna. Miután beértem a célba, az volt az első dolgom, hogy megnézzem, hol érkezett be Scott

- mondta Zsombor a futamgyőzelme után. 

A célbaérés után a magyar vitorlázó arcán volt a legnagyobb a mosoly, hisz egy élet munkája érett be.

Megkönnyebbülést és elégedettséget éreztem a beérkezés után. Nem volt egyszerű a megtett út idáig. Nem egy kiépített rendszerbe csöppentünk bele, nekünk kellett azt kialakítani. Precíz munkával és a megfelelő emberekkel nincs olyan, hogy lehetetlen. Ez most be is bizonyosodott.

A legjobbkor sikerült az álmomat valóra váltani, mert ez volt az utolsó esélyem erre, hiszen ezt a hajóosztályt kiveszik az olimpiai programból

- mondta, az olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombor.

Ezzel az éremmel egy pályafutást koronázott meg, hiszen Berecz Zsombor visszavonul. A hajózástól azonban nem szeretne eltávolodni:

Komoly terveim vannak! Hiszem, hogy a magyar vitorlázásnak van jövője. Frissen szeretném átadni a tudásom a fiataloknak, és remélem, hogy sikerül majd fényesebb éremmel is hazatérnie magyar vitorlázónak az olimpiáról.