Lehetetlen küldetés - A Golden Slam nyomában

Golden Slamnek nevezzük, ha egy teniszező egy naptári éven belül megnyeri mind a négy Grand Slam-tornát (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) és az olimpiát is. Értelemszerűen erre négy évente van lehetősége az ütőt ragadóknak (idén persze ez a sorminta kissé felborult), és nem véletlen, hogy eddig mindössze egy valaki, Steffi Graf volt erre képes 1988-ban*. Ez kvázi a lehetetlen küldetés.

Idén Novak Djokovics érkezett úgy az ötkarikás játékokra, hogy van még esélye a Golden Slamre, hiszen megnyerte az Australian Opent, a Roland Garrost és a Wimbledont is az év eddigi szakaszában.

Ha Tokióból arannyal tért volna haza, akkor már csak a szeptember eleji US Open lett volna hátra a történelmi tetthez. A szerb kiválóság azonban az elődöntőben alulmaradt Alexander Zverev ellenében, így ez az álom összetört, Djokovicsnak sem sikerült a lehetetlen.

Érdekesség, hogy Djokovics előtt még csak nem is érkezett úgy férfi egyéni teniszező olimpiára, hogy esélye legyen a Golden Slamre, tehát előtte megnyerte volna a három nagy tornát.

Nem véletlen persze, hogy a Golden Slam ennyire ritka, amikor az eggyel könnyebb Grand Slamre – a négy nagy torna egy naptári éven belül való megnyerése – sem volt példa a férfiaknál 1969 óta, amikor Rod Laver hódította el az Australian Open, a Roland Garros, a Wimbledon és a US Open trófeáját sorban egymás után.

Laver erre egyébként kétszer is képes volt ('69 mellett '62-ben), mellette és Graf mellett pedig még hárman – Don Budge 1938-ban, Maureen Connolly 1953-ban és Margaret Smith Court 1970-ben – érték ezt el egyéniben. Az utóbbi bő 30 évben tehát senkinek sem jött össze még csak ez a bravúr sem.

A Grand Slamből is van egyébként „nem klasszikus" változat, amikor nem egy naptári éven belül kell diadalmaskodni a négy nagy tornán, hanem elég, ha egyszerre vagy címvédő mindegyiken.

A férfiaknál erre egyedül épp Novak Djokovics volt képes 2015 és 2016 között a wimbledoni sikerrel kezdve, a nőknél pedig Martina Navratilova (1983-84), Steffi Graf (1993-94) és Serena Williams (2002-03) érte el ezt a bravúrt.

Természetesen nem meglepő, hogy ennyire keveseknek adatott meg a Grand Slam, és pláne a Golden Slam.

Egy éven keresztül folyamatosan csúcsformában lenni hihetetlenül nehéz feladat, ráadásul a különböző borítások (kemény, salak, fű) eltérő játékstílust, képességeket igényelnek, így tényleg csak az igazán különleges teniszezők teljesíthetik a lehetetlen küldetést.


*Ha a tágan értelmezett Golden Slamet nézzük, azaz nem egy naptári, hanem simán egy éven belül kell megnyerni a négy Grand Slam-tornát és az ötkarikás játékokat, akkor a Bryan-ikrek, Bob és Mike is összehozták párosban, hiszen 2012-13 közt a londoni olimpiával kezdve ők is teljesítették a lehetetlen küldetést.