Vasból van ez a lány!

Az idei évben a magyar kerékpársport sorra szállítja a nagyobbnál nagyobb meglepetéseket. Valter Attila a Giro d'Italián viselhette három napig is az összetett vezetőnek járó rózsaszín trikót, majd most a tokiói olimpián Vas Kata Blanka örvendeztette meg a hazai szurkolókat egy negyedik hellyel a hegyikerékpárosok futamában.

Sporttörténelmi sikernek lehettünk szemtanúi, amikor Vas Kata Blanka - hatalmas mosollyal az arcán - áttekert a célvonalon a magyar idő szerint kora reggel megrendezett női hegyikerékpáros versenyen.

Az eddigi legjobb magyar helyezés kerékpársportban az olimpián egy ötödik hely volt, Blankának ezt sikerült megdöntenie negyedik helyezésével.

Az utolsó sorból rajtoltam, emiatt egy kicsit ideges voltam, de azonnal sikerült előrébb jönnöm pár hellyel a rajt után

– mondta a startról Vas a Magyar Olimpiai Bizottság által szervezett online sajtótájékoztatón.

Hogy mi volt a siker egyik kulcsa?

Az első emelkedőn jó nyomvonalat választottam, és ott sokat tudtam előzni. Utána már csak a saját tempómra koncentráltam, és az sem tudott kizökkenteni, amikor elestem egyszer. Azonnal visszaültem a bringára, és fókuszáltam tovább.

Vas Kata Blanka a futama előtt többször is hangoztatta, hogy nagyon örülne neki, ha leszakadna az ég és esőben, sárban kellene versenyezni.

Sárban jobban érzem magam, szerintem ott tudok a legjobban biciklizni, mert sokat cyclocross-ozom (terepkerékpár) télen. A futam előtt nem igazán tűztem ki semmilyen célt, mert az elitmezőnnyel még nem igazán versenyeztem.

Érdekesség, hogy Magyarország kvótáját Benkó Barbara harcolta ki, de mivel a válogatóversenyeken Vas rendre jobb eredményeket ért el nála, a szövetség Blanka mellett tette le a voksát.

Az tisztán látszik, hogy a magyar kerékpársport elképesztő fejlődésen megy keresztül, és reméljük, évről évre ehhez hasonló eredményekkel kényezteti el a szurkolókat.