Nekik is szurkolhatunk Tokióban: Berecz Zsombor

Sokat vártunk rá, de már csak néhány nap választ el minket a 2020-as (vagy inkább 2021-es) tokiói olimpiától. Az ötkarikás játékok előtt bemutatjuk a magyar esélyeseket, akikért mindenképp szoríthatunk a televízió előtt, ezúttal a finndingi-lovaggal, Berecz Zsomborral foglalkozunk.

Vérmes futballrajongók megrökönyödve nézhetik, hogy miért foglalkozunk az olimpia kapcsán a Vasas válogatott labdarúgójával, de névrokonáról, a világ- és Európa-bajnok vitorlázó Berecz Zsomborról van szó.

Berecz Zsombor végigjárta a magyar vizek evolúciós létráját, hiszen a pályafutását még a Velencei-tavi Vízisportiskola SC-ben kezdte, de Gárdony hullámait hamar kinőtte, s áttette székhelyét a már szelesebb Balatonra.

2018-ban hazai sporttörténelmet írt, miután ő volt az első olyan vitorlázó, aki aktív olimpiai számban (a hangzatos nevű finndingi, az egyik legismertebb sportvitorlás) világbajnoki aranyérmet szerzett, a cím mellé ráadásul – csak úgy mellesleg – egy kvótát is csatoltak a tokiói játékokra.

A fantasztikus siker ellenére a vitorlázó földön (vagyis inkább vizen) maradt, azóta két Európa-bajnokságot zsebelt be, állítása szerint a korábbi zsigerhajózásból tudatos, rutinos versenyző lett.

Bár az áprilisi sikert követő vébén leszorult a dobogóról, Berecz Zsombor úgy nyilatkozott magáról, hogy Tokióban esélyes, vagy talán még annál is egy kicsivel több.

A magyar vitorlázósport első világbajnoka már Berecz Zsombor. A magyar vitorlázósport első olimpiai bajnoka vajon Berecz Zsombor lesz? Jó szelet neki!