Az NHL történetének 4 legjobb edzője

Az NHL történetének legjobb játékosairól már írtunk listát, azonban a legjobb hokisok sem képesek nagy sikerek elérésére a megfelelő edzők nélkül. Ebből a kategóriából is rengeteg kiváló jelöltet lehetne említeni, most a valaha volt négy legnagyobbat próbáltuk összeszedni.

4. Joel Quenneville1996 – Napjainkig, St. Louis Blues, Colorado Avalanche, Chicago Blackhawks, Florida Panthers

A listánk egyetlen aktív tagja, és ha 10 év múlva újra össze akarunk rakni egy ilyen listát, akkor könnyen lehet, hogy már a dobogóra kerülne.

Quenneville játékosként is lehúzott 803 meccset az NHL-ben, de edzőként tett le többet az asztalra. Eddig a pontig 24 szezonon át volt főedző összesen négy csapatnál. Edzett mérkőzések számában (1761) és győzelmek terén (962) is a második helyen áll az örökranglistán.

Karrierje a Blackhawksnál indult be igazán, ahol első kilenc évéből kilencszer rájátszásba jutott, illetve 2010 és 2015 között három Stanley-kupát nyert, aminél csak hét edző tud többet felmutatni (közülük hárman ezen a listán is rajta lesznek).

3. Al Arbour1970-2008, St. Louis Blues, New York Islanders

Quennenville-hez hasonlóan Arbour is volt játékos az NHL-ben (626 meccset húzott le), de edzőként lett ismertebb.

Karrierjét a Bluesnál kezdte, de az Islandersnél lett ikonikus főedző, ahol 19 sikerekben gazdag szezont töltött el. Ő volt a felelős a '80-as évek dinasztiájáért, ahol zsinórban négy Stanley-kupát zsebelt be a csapat és még egyszer bejutott a nagydöntőbe.

Csak hárman nyertek nála több Stanley-kupát a történelemben, csak négyen edzősködtek több meccsen (1607) és csak négyen nyertek több mérkőzést (782) edzőként.

2. Toe Blake1955-1968, Montreal Canadiens

Játékosként Art Ross és Hart trófeát is nyert a Canadiens színeiben, azonban egy bokasérülés miatt fel kellett adnia a karrierjét. Ekkor fordult az edzősködés felé, és át is vette korábbi egyesülete irányítását.

13 szezon alatt pedig egészen hihetetlen 8 bajnoki címhez vezette őket – ennél csak egy edző tudott többet szerezni az NHL történetében.

Rövidebb karrierje miatt mindössze 914 meccsen edzősködött (nincs benne a top35-ben), ebből 500-at megnyert (26. legtöbb) és minden évben rájátszásba vitte csapatát. Noha akkor csak hatcsapatos volt a liga, 13 évből 8 bajnoki cím akkor is magáért beszél.

1. Scotty Bowman1956-2002, St. Louis Blues, Montreal Canadiens, Buffalo Sabres, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings

Nem hiszem, hogy bárki vitatkozna Bowman első helyével, az edzőként elért eredményei páratlanok. A lista többi tagjával ellentétben ő nem volt játékos, így nehezebb is volt felkapaszkodnia az edzői ranglétrán, de végül 30 éven át vezetett csapatokat az NHL-ben.

Öt csapatából hármat a csúcsra juttatott (plusz egyet három ízben a döntőig), összesen kilenc Stanley-kupát vihetett haza (négyet zsinórban), ami rekordnak számít a ligában.

Szintén rekord a 2141 mérkőzés és az 1244 győzelem edzőként, ezen kívül a 223 rájátszás-siker is, és igazából a közelében sincs senki ezeknek a számoknak. Egyértelműen az NHL történetének legjobb edzője, és lehet amellett is érvelni, hogy az összes major sportot tekintve is megérdemli az első helyet.