Nekik is szurkolhatunk Tokióban: Kozák Danuta

Sokat vártunk rá, de már csak néhány nap választ el minket a 2020-as (vagy inkább 2021-es) tokiói olimpiától. Az ötkarikás játékok előtt bemutatjuk a magyar esélyeseket, akikért mindenképp szoríthatunk a televízió előtt. Kozák Danuta ötszörös bajnokként utazik a japán fővárosba, kérdés, hányszorosként tér haza onnan...

Lefelé jövök a hegyről – árulta el pályafutásáról Kozák Danuta.

Az ötszörös olimpiai bajnok a 2016-os játékok óta sem unatkozik, gyermekáldás, klubváltás, súlyos sérülés és persze világ- és Európa-bajnoki címek is színesítették a palettáját.Egészen elképesztő, a kajakosnak 37 világversenyen szerzett aranyérem díszeleg a teletömött vitrinjében, de még ezt követően, 34 évesen is komoly motivációval érkezik Tokióba.

S bár egy évvel idősebb lett, ha valakinek, hát Kozák Danutának jól jött, hogy az olimpiát 2021-re halasztották.

2019 végén ugyanis egy gyöngéd keresztcsonttörés és bordaközi izomszakadás szakította félbe a karrierjét, állítása szerint a pokol legmélyebb bugyraiból kellett visszatornáznia magát a csúcsra – immáron örök társa, Szabó Gabriella nélkül.

Ami azt illeti, a terápia sikeres volt, új társával, Bodonyi Dórával be is söpörték az 500 méteres K2-t a poznani Eb-n, mellette egyéniben is szerzett egy ezüstérmet.

Sérülése, életkora miatt sokáig kérdéses volt, hogy hány számot vállal az olimpián, de végül aligha lepődött meg a közvélemény, hogy mindhárom fékilométeres kategóriában, egyesben, párosban és négyesben is evezni fog.

Valószínűleg Kozák Danuta utolsó olimpiája lesz ez, az FTC versenyzője egy erős hajrával még Gerevich Aladár megdönthetetlennek hitt, hét olimpiai címére is ráijeszthet. Az erő vele van!