Nekik is szurkolhatunk Tokióban: Milák Kristóf

Sokat vártunk rá, de már csak néhány nap választ el minket a 2020-as (vagy inkább 2021-es) tokiói olimpiától. Az ötkarikás játékok előtt bemutatjuk a magyar esélyeseket, akikért mindenképp szoríthatunk a televízió előtt. Ezúttal a pillangó-királyfival, Milák Kristóffal ismerkedhettek meg.

Minden bizonnyal sokan emlékeztek még arra a kvangdzsui őrületre, amely "Milákcsúcsként" került be a történelemkönyvekbe.

Kristóf a 2019-es világbajnokságon ronggyá verte 200 pillangón a mezőnyt, 1:50,73-as óriási világcsúcsot úszott.

Ez akkora port vert a világban, hogy még a korábbi rekorder "földönkívüli" Michael Phelps is gratulált a fiatal úszónak.

Aztán jött 2020, és az elmaradt olimpiát követően Milák Kristóf kényszerű partraszállást hajtott végre; elkapta a koronavírus-fertőzést. A világbajnokon ráadásul nem éppen a tünetmentes-mutáns haladt át, volt olyan nap, amikor lábra sem tudott állni, tíz hét kellett neki, hogy ismét elkezdhesse az edzéseket.

Féltette is a közvélemény, néhány hónappal az olimpia előtt betegségből lábadozni nem biztos, hogy jót tesz az ember karrierjének. Milák gyorsan jelezte is, hogy egyrészt nem átlagos sportoló, másrészt, hogy túltette magát a koronavírus-fertőzésen: az országos bajnokságon egy laza 1:51,40-es időt úszott, amely csupán a kvangdzsui teljesítménye miatt nem lett világcsúcs. 

Látva a márciusi Milákot, ismerve a habitusát, a képességét, a még mindig csak 21 éves versenyző egyértelműen megérett a legfényesebb medálra, s nyugodtan kijelenthetjük: 200 pillangón a magyar olimpiai csapat egyik legnagyobb aranyesélyese.