Az NBA történetének 4 legjobb edzője

Az NBA történetének legjobb játékosairól már írtunk listát, azonban a legjobb kosarasok sem képesek nagy sikerek elérésére a megfelelő edzők nélkül. Ebből a kategóriából is rengeteg kiváló jelöltet lehetne említeni, most a valaha volt négy legnagyobbat próbáltuk összeszedni.

4. Pat RileyLos Angeles Lakers (1981-1990), New York Knicks (1991-1995), Miami Heat (1995-2003, 2005-2008)

Riley volt a szemet gyönyörködtető játékot nyújtó „Showtime Lakers" edzője, hét év alatt négy bajnoki címet nyert Magic Johnsonnal és Kareem Abdul-Jabbarral. Nagyon jól alkalmazkodott a játékosaihoz, jól tudta váltogatni a stílusjegyeket: a Knicksnél egy brutálisan erőszakos játékkal jutott konferenciadöntőig, a Heatnél pedig a két stílus ötvözetével nyert bajnoki címet. Karrierje legutolsó szezonját kivéve minden évben rájátszásba vitte a csapatait és a valaha volt második legtöbb győzelmet aratta a rájátszások történetében.

Az edzősködés mellett a front office-ban is kipróbálta magát később, és a Miami Heat sokat köszönhet neki a hosszú távú sikeressége miatt.

3. Gregg PopovichSan Antonio Spurs (1996- )

Popovich előbb a Spurs general managere volt, majd az 1996-os szezonban kirúgta a főedző Bob Hillt, és érdekes módon kinevezte saját magát. Akkor ez elég furcsa lépés volt, hiszen nem igazán volt tapasztalata, azonban ma már senki sem kritizálja emiatt.

Három éven belül bajnoki címhez juttatta a Spurst, amit később még négy követett (eddig, hiszen Popovich még mindig aktív). 1998 és 2019 között zsinórban 22-szer vezette rájátszásba a csapatát, ami egészen elképesztő. Tim Duncannel tökéletes párost alkottak, egyedi módon megértették egymást, különleges kapcsolatot ápoltak.

Az is lenyűgöző, hogy 11 alatta dolgozó segédedzőből lett később vezetőedző az NBA-ben.  

2. Red AuerbachWashington Capitols (1946-1949), Tri-Cities Blackhawks (1949-1950), Boston Celtics (1950-1966)

Auerbach arról híres, hogy zsinórban kilenc konferenciadöntőt nyert és zsinórban nyolc bajnoki címet szerzett a Celticsszel (10 év alatt kilencet).

Ez a hihetetlen eredmény már önmagában elég lehetne a listára kerüléshez, de az sem mindennapi, hogy egyszemélyes stábként működött, ő vezényelte az edzéseket, a játékosok fejlődést felügyelte, még bokákat is fáslizott alkalomadtán. Ha pedig hozzávesszük, hogy a front office-ban játékosmegfigyelőként is kiváló munkát végzett évtizedeken át, akkor még egyértelműbb a helye a legnagyobbak közt.

1. Phil Jackson

Chicago Bulls (1989-1998), Los Angeles Lakers (1999-2011)

Nem sokan lehetnek, akik vitatják Jackson első helyét a kosárlabda nagy edzői közt.Összesen tizenegy bajnoki címet szerzett, és persze olyan játékosok dolgoztak alatta, mint Michael Jordan, Scottie Pippen, Shaquill O'Neil vagy Kobe Bryant, senki sem tagadhatja, hogy amit elért, az egyedülálló.A Bullsszal kétszer is triplázni tudott, majd a hatodik gyűrű után tovább állt a Lakershöz, ahol egyből ismét összejött neki a zsinórban három bajnoki cím, tehát összesen hatszor ült fel egymás után a trónra – aztán még kétszer 2009-ben és 2010-ben, hogy egy évvel később visszavonuljon.

Hihetetlen érzéke volt a játékosok egóinak kézben tartásához, a valaha volt legjobb kosarasokat kellett egyben tartania, és mindegyiküknek elnyerte a tiszteletét, ami a mai világban nem kis szó.